För att göra datacentret energisnålt gäller det att tänka till ordentligt.

Datacentren ute i världen ökar både i storlek och antal, så för att inte elräkningen ska skjuta i höjden alltför mycket gäller det att ha koll på energitjuvarna. Under förra veckans Interop-mässa i Las Vegas listade Mark Thiele på nätverksföretaget Switch ett antal viktiga punkter som många företag kan ha förbisett.

Förstå luftflödet
Enligt Thiele gör grundläggande termodynamik att det höjda golvet inte lika effektivt som det kan vara. Kall luft sjunker och varm luft stiger – varför ska du då placera kalluften på golvet?

Döda zombies
Gammal utrustning som inte längre nyttjas kan fortfarande stå och sluka el. En grundläggande inventering kan identifiera många så kallade zombieservrar och på så sätt både frigöra utrymme och sänka elförbrukningen.

Effektivitet utan sänkt kapacitet
i jakten på minsta möjliga effektförbrukning gäller det att inte kapa bort viktiga funktioner i systemen. Det kan skada det så kallade roi-värdet, vilket inte är särskilt gynnsamt. It-systemen ska hjälpa företagen att tjäna mer pengar. Innebär det att mer kraft behövs så ska det vara så.

Låt hårdvaran svettas
Nyare datacenter tål hög värme och fukt betydligt bättre än sina föregångare.
- Har hårdvaran mindre än fyra år på nacken kan du lätt skruva upp termostaten till 24 grader, säger Thiele.

Tänk på detaljerna
Allt från storleken på dörröppningarna till höjden på golvet och hur mycket damm som finns i luften har stor betydelse för hur effektivt datacentret fungerar.
- Det räcker med att ta på färgen på väggarna i datacentret för att riskera datacentrets prestanda, menar Thiele.

Jon Gold, Network World