Fakta
Namn: Johan Arwidmark.
Ålder: 39.
Bor: Halmstad.
Jobb: Chief Technical Architect på Knowledge Factory.
Bäst just nu: The Gathering 2012.
Sämst just nu: Sömn.
Ser fram emot: Microsoft Management Summit 2012.

Hur kom du in på den här banan?

– Jag har väl varit en datanörd sedan jag var tio, när jag lyckades övertyga pappa att det var dags att köpa hem en Commodore 64. Jag började programmera tidigt, bland annat höll jag på med 3d-grafik på Amiga.

– När jag var sexton fanns det en lokal pc-byggare i Halmstad som jag brukade gå till några timmar i veckan efter skolan för att hjälpa till. Jag plockade ihop delarna och datorerna såldes. Men sedan skulle ju maskinerna installeras också, det var så mitt intresse för konceptet utrullning väcktes. Det är vad jag jobbar mest med i dag.

– På den tiden startade man upp från en MS-Dos-diskett, några minuter senare fanns det antingen MS-Dos eller Windows installerat och datorn kunde skeppas till kund.

Har du gått någon specifik utbildning efter det?

– Jag gick tekniskt gymnasium. Sedan fick jag för mig att jag skulle läsa till maskiningenjör på högskolan, så jag flyttade till Kristianstad. Där gick jag i två år innan jag hoppade av och flyttade tillbaka till Halmstad och pluggade informatik och lite andra it-relaterade strökurser.

– I samband med det fick jag erbjudande om ett fast jobb som it-konsult på en firma i Småland. Så någon formell utbildning blev det aldrig, och med facit i hand kunde mina kursdagar kvittat. Det jag lärt mig har jag huvudsakligen lärt mig genom att jobba och genom de utbildningar man får i branschen. På den tiden förberedde i alla fall inte högskoleutbildningar en på det jobb man gör ute hos kund. Det var en väldigt stor skillnad.

Vad är det som är så kul med det du gör?

– Jag har alltid haft en passion för problemlösning. Jag vet inte varför, men jag tycker att det är skitkul. Jag tycker det är kul att testa och utforska. Uppfinna saker och komma på lösningar. Det är alltid sådant som har sporrat mig.

Vilket är det mest intressanta projektet som du varit
involverad i?

– Ett av de ballaste projekten jag varit med i var i början av 2007. Då blev jag uppringd av ett bolag utanför Boston som behövde hjälp med installationslösningar. Jag blev nyfiken och frågade hur de fick fatt i mig, och de svarade att de hade ringt Microsoft som sagt åt dem att ta kontakt med mig.

– Det där kändes såklart som en fjäder i hatten, men samtidigt blev jag lite misstänksam. Företaget berättade att de hade haft en kille hos sig som hade byggt en lösning åt dem, men han hade slutat och nu fanns där ingen som kunde lösningen. De visste inte hur de skulle lägga in nya maskiner och kunde inte anpassa lösningen alls. Jag frågade hur många de var. ”Vi är 6 200” blev svaret och jag tänkte att det var ju inte så farligt med 6 200 seats. ”Nänä”, sa de då, ”inte seats – sites. 6 200 fysiska platser.” Det var alltså ett bolag med ett par hundratusen användare som hade förlitat sig på en äldre herre som hade sytt ihop en lösning med egna skript som han kompilerat till exe-filer.

– Jag samlade med kort varsel ihop ett team på sju tekniker. Först lade vi några dagar på att bena ut vad det var gubben hade gjort och sedan lyfte vi över det till en standard-plattform från Microsoft, BDD 2007 var det som gällde på den tiden.

– Just det projektet var extra intressant. Det innehöll mycket forskning och reverse engineering för att förstå hur allt hängde ihop, och sedan fick vi försöka bryta ut det till en standard-plattform.

– Lärdomen av den här historien är ju att om kunden från början hade valt en någorlunda standardiserad plattform så hade man inte behövt hjälp från Sverige.