analys-on

Funktionen Always On använder klustertjänsten för att skapa en
kopia av databasen som används automatiskt om den primära kopian försvinner.

Den senaste versionen av SQL Server innehåller många nyheter för både tekniker och utvecklare. Vi har undersökt nyheterna för tekniker.

Den troligen största nymodigheten i hela produkten är den nya funktionen Always On. För att använda Always On måste du först installera klustertjänsten, det vill säga använda Windows Server 2008 R2 Enterprise eller Datacenter som operativsystem för din SQL Server eftersom klustertjänsten endast finns där.Administrationsverktyget kan även användas mot SQL Azure i molnet.
Du kan arbeta med Azure via webbläsare eller direkt i administrationsverktyget.

Upp till fyra kopior
Always On innebär att en databas replikeras till upp till fyra olika servrar och ett gemensamt virtuellt namn skapas dit klienterna ansluter. Klienterna hamnar sedan på den för tillfället skrivbara kopian av databasen och om den instansen kraschar ansluts användarna automatiskt till en annan kopia av databasen. Det här fungerar utan delad lagringsyta och lämpar sig därför mycket väl för att använda i virtuella miljöer, till exempel Hyper-V eller Vsphere. Funktionen påminner mycket om DAG, Distributed Availability Group, i Exchange 2010.

En annan nyhet är begreppet Contained Databases som innebär att en databas kan exporteras i kapslat format. Den exporterade filen innehåller mycket mer än vad tidigare exporter av en databas brukar innehålla, till exempel följer användarkonton som används för den databasen med i exporten.

Det här gör det lättare att flytta en databas mellan olika servrar och förstås också att flytta en databas ut i molnet. På tal om det är det mycket enkelt att exportera en databas till SQL Azure och även att arbeta med administrationsverktyget mot SQL Azure.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

TechWorld rekommenderar Produkt: SQL Server
Version: 2012 Enterprise
Tillverkare: Microsoft
Produkttyp: Databashanterare
Systemkrav: Windows Server 2008 R2 SP 1 (Enterprise eller Datacenter för Always On), 6 GB diskyta, 4 GB RAM, 2 GHz CPU
Kontakt: www.microsoft.com/sql
Cirkapris: Enterprise 47 000 kr per cpu-kärna (minst 4 kärnor). Standard 12 000 kr per cpu-kärna (minst 4 kärnor) eller 6 000 kr per server plus 1 400 kr per ansluten användare. Software Assurance-avtal krävs för att flytta virtuella servrar under drift och för att få skapa obegränsat antal virtuella SQL-servrar (Enterprise Edition).

+ Enkel och snygg integration med SQL Azure. Lätt att flytta databaser mellan servrar.
Always On ger hög tillgänglighet och passar virtuella miljöer.
-Kan i vissa fall bli mycket dyr-are än SQL 2008 R2. Snåriga licensregler med underliga krav på Software Assurance för vissa funktioner. Nästan alla nyheter ligger i Enterprise Edition.

BETYG
Installation: 7 av 10
Användargränssnitt: 13 av 20
Molnintegration: 15 av 20
Innovation: 35 av 50

TOTALT: 70 av 100