Knyter det sig i magen på dig varje gång en ny Windowsversion kommer? Blir du svettig när det är dags att byta ut serverparken? Eller ser du tvärtom fram emot att få flytta över era inlåsta lösningar till öppen källkod?

Väcker starka känslor
I grund och botten handlar migrering bara om att flytta ett befintligt system till en ny teknisk plattform. Det kan vara en enkel uppgradering till en nyare version, utbyte av underliggande infrastruktur eller komplett byte av system.

Ändå väcker ordet migrering starka känslor. De flesta tekniker ser det som fullständig naturligt, medan användare ofta är betydligt mer skeptiska. Nästan alla minns gånger då en flytt eller uppgradering gått fruktansvärt dåligt.

Ett skäl till den negativa inställningen är att migreringar allt som oftast drivs från it-sidan. Licensavtal och en önskan om att köra på mjukvara med aktivt underhåll är två vanliga argument för förändringen. Tyvärr ger detta sällan något större mervärde för användarna.

Att slentrianmässigt migrera till senaste versionen av en produkt bör därför inte vara något självklart. I regel fungerar det existerande systemet och det nya är okänd terräng, vilket innebär en risk.
Leverantörerna lovar givetvis guld och gröna skogar, men tro det eller ej – det lär faktiskt finnas gott om exempel på att de nya produkterna inte alltid lever upp till allas förväntan.

Många vill slippa

Av den orsaken finns det mängder av företag som kämpar in i det sista för att slippa migrationsprojekt. Ännu i dag finns det till exempel stordatorer med tjugo år på nacken som sköter viktiga funktioner på jätteföretag.

Problemet för dem dyker upp den dagen det trots allt är dags att uppgradera, för oftast är det avsevärt mycket enklare att ta många små steg än att ta ett jättekliv. I många fall kan det handla om en helt ny produkt, trots att namnet är snarlikt. Det är en anledning till att många förespråkar mer frekventa migreringar.

– Det blir oftast färre fel och enklare procedurer om man inte tar så stora steg; migreringen går smidigare och användarna får dessutom färre nya saker att sätta sig in i, konstaterar Patrik Norlander, VD på B3IT Norr.

Fortsätt läsa artikeln i tidningen
Denna artikel kan du som prenumerant hitta i sin fullständiga längd i papperstidningen samt i TechWorlds e-tidning.

Inte prenumerant ännu? Välkommen att teckna din prenumeration.

Du kan också köpa lösnummer i pdf-format här.