Ungefär var tredje månad släpps det en ny version av Linuxkärnan och nu är det dags igen.

I version 3.4 hittar vi en mängd nyheter. Flera är relaterade till filsystemet btrfs som troligtvis kommer ersätta ext4 i många Linuxdistributioner när tiden är mogen.

I Linux 3.4 får btrfs ett nytt verktyg för att rädda filer från ett skadat filsystem. Kommandot heter btrfs-restore och ser till att kopiera över filerna till en säker plats. Verktyget fsck som används för att reparera själva filsystemet finns på plats men är ännu inte fullständigt.

Prestandan i btrfs ökar i Linux 3.4 bland annat tack vare bättre integration mellan btrfs och sidminnet (Page Cache) i kärnan. Samtidigt har processorbelastningen minskat. I ett test där 32 miljoner tomma filer skapades vann btrfs över övriga filsystem. Btrfs var kapabelt att skapa 170 000 filer per sekund. Ext4 skapade 110 000 och xfs 115 000 filer per sekund.

Vi får också vår beskärda del av grafikuppdateringar i Linux 3.4. Stöd finns nu för Nvidias senaste grafikkrets Geforce 600 "Kepler". Öppna Nvidia-drivrutinen Nouveau har också blivit uppgraderad från staging-delen i Linuxkärnan till den plats där de stabila drivrutinerna finns. Nouveau har därmed accepterats som en stabil och beprövad drivrutin.

Linux 3.4 får också stöd för AMD Radeon 7xxx samt experimentiellt stöd för Intel Medfield.