Alla litar inte på Google, Amazon, Microsoft eller Dropbox. Det har programmerarna på KDE tagit fasta på och utvecklat en mjukvara för privata molnlösningar - Owncloud.

Med Owncloud kan du drifta en egen molnlösning med delade kalendrar, mappar, applikationer och att-göra-listor.

Owncloud 4 har precis släppts och nyheterna är många. Bland annat hittar vi stöd för versionshantering. Skulle du ha raderat en fil av misstag så kan du välja att "rulla tillbaka" till en tidigare version. Du bestämmer själv hur mycket disk som får gå åt till versionhantering.

Kommer du ihåg hur Dropbox först lovade att de inte kunde komma åt filerna som lagrades på deras servrar för att därefter ändra sig? Med Owncloud 4 kan du se till att de filer du laddar upp krypteras med ditt lösenord så att inte ens systemadministratören kan komma åt dina filer. Använder du dessutom ssl så kan du vara säker på att ingen utomstående kommer åt dina filer.

Dra-och-släpp är nytt i Owncloud 4. Dra dina filer från skrivbordet till molnet och vips är de uppladdade.

I ärlighetens namn är gränssnittet rätt trist. Teman kan ändra på det. Fonter, färger och ikoner kan ändras.

Odf-läsare finns numera i Owncloud 4. Har du laddat upp odf-filer (.odt, .odp, .ods) så kan du plocka fram dokumentet direkt i webbläsaren och slipper gå omvägen att ladda ner dokumentet och öppna det i exempelvis Libreoffice.

Skulle du ha flera instanser av Owncloud så kan du numera migrera användarkonton mellan dina olika installationer.

Owncloud kommer också med stöd för experimentiellt stöd för extern lagring. Du kan montera en folder som pekar mot din Google Drive eller Dropbox och komma åt de filerna via Owncloud.

Användarna kan numeras lagras i en LDAP-katalog. Du kan också använda Active Directory.

Owncloud är öppen källkod och du hittar koden på projektets hemsida.