När Linuxdistributionen Mandriva började gå allt mer knackigt hoppade en stor mängd utvecklare av och startade upp konkurrerande distributionen Mageia.

Mageia har nu nått version 2 och bjuder på en del nyheter. Hårdvarustödet har förbättrats, bland annat finns stöd för processorarkitekturerna mips och arm.

En minimal installation tar nu 325 megabyte i förhållande till tidigare 530 megabyte.

Två versioner finns. En version som helt bygger på öppen källkod som fritt får vidaredistribueras (boot.iso) och en version (boot-nonfree.iso) som kommer med en del firmware och några drivrutiner som inte är fria.

Uppstarten i Mageia bygger på systemd som utvecklats av Lennart Poettering på Fedora. Det betyder att Ubuntu nu är den enda större Linuxdistributionen som inte anammat systemd. Opensuse har redan implementerat systemd.

Mandriva blev populär mycket på grund av sina administrativa verktyg. De verktygen finns i Mageia. Du hittar kontrollpanelen drakconf, drak3d som konfigurerar 3d-funktionerna, drakguard som hjälper föräldrar att blockera olämpliga internetsajter eller sätta tidsgränser för när internet får användas.

Mageia 2 kommer med en rad fönstermilöjer där KDE 4.8.2 är standard. Du hittar även Gnome 3.4. Skulle inte de fungera har du också Xfce4, Lxde, Razor-Qt och e17 att välja på.

Mjukvarorna som följer med Mageia är glädjande nog näst intill dagsfärska. Du hittar nysläppta Gimp 2.8, Blender 2.63a, Virtualbox 4.1.12, Wine 1.4.

Mageia 2 kan bli den vitamininjektion som Mandriva behövde. Mandrivas vd har nyligen gått ut med ett meddelande i företagets blogg att de kommer släppa kontrollen av utvecklingen till communityn. Mageia 2 är ett tydligt tecken på att beslutet är vettigt.

Mageia 2 kan du ladda hem på projektets hemsida.