"Den sista proprietära bastionen" kallar Evan Powell, vd på Nexenta, marknaden för lagring när han rivstartar OpenStorage Summit EMEA i Amsterdam idag.

Drygt tvåhundra personer har samlats på eventet som körs för andra året. Bakom den tre dagar långa konferensen som bjuder på utbildning, keynotes, underhållning och en båttur i Amsterdams stadskärna står ett relativt litet men tufft bolag som grundades för bara åtta år sedan.

Nexenta startades 2004 av två personer som fick idén av Stanford University som var i behov av en billigare lagringslösning. Fem år senare var de femton anställda, året därpå 65 och idag är de på väg att passera 300-gränsen.

Kort beskrivet är Nexenta en mjukvarulösning som gör det möjligt att sätta upp kvalificerade, snabba lagringslösningar som mäter sig med dem från Netapp och EMC fast för en bråkdel av kostnaden. Lösningen gjordes möjlig tack vare att Sun Microsystem öppnade upp Solaris under Jonathan Schwartz ledning. Sun köptes sedmera upp av Oracle men Nexenta var inte sena att plocka upp pucken och föra den öppna utvecklingen vidare.

Kärnan i lösningen bygger runt filsystemet zfs. "Bästa filsystemet på planeten" hävdar Jon Ash, försäljningschef på Nexenta när vi pratar med honom.


Jon Ash, försäljningschef är på det klara med att det finns stora pengar att spara med öppen lagring.

Nexenta sneglade på Linux men kom fram till att där inte fanns några filsystem som höll måttet för riktigt stora och krävande lagringslösningar. Filsystemet Btrfs är visst lovande och kan bli aktuellt med tiden men är inget som finns med på kartan så här långt.

- Btrfs är absolut ingenting vi rekommenderar, säger Jon.
- Ett filsystem behöver sju till nio år på sig att mogna, och där är inte btrfs riktigt ännu.

Jon hävdar att kostnaderna för lagring hos en kund kan sjunka med mellan 70 och 80 procent. Något som fått konkurrenterna att lämna häftiga rabatter om de blir hotade.

- Jag kan lova vilken kund som helst att han kan sänka sina Netapp-kostnader med minst 20 procent bara genom att visa dem mitt visitkort.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning