Efter två intensiva dagar i Amsterdam tillsammans med över tvåhundra lagringsspecialister har jag insett att min världsbild av lagring blivit något skev under de senaste åren.

Ett intressant föredrag av lagringsexperten Randy Bias blev en ögonöppnare. Istället för att lägga ut hundratals tusen på hårdvara som är designad för att aldrig gå sönder, eller som kan bytas ut under drift så implementerar vi istället redundansen i mjukvaran och kör istället på många fast mycket billigare prylar som definitivt kommer braka ihop med jämna mellanrum.

Så tänker Google, så tänker Facebook.

Hadoop, Cassandra och Riak är exempel. Intelligent mjukvara sprider ut lasten i ett kluster över flera datorer. När en server slutar fungera byter du bara ut den. Den nya servern börjar automatiskt replikera informationen från övriga servrar i klustret och finner snabbt sin plats.


- Värdekedjorna transformeras, berättar Randy Bias. Nya tider, nya tekniker och med det lägre priser.

Exakt samma funktion som raid fast på servernivå. Istället för Redundant Array of Inexpensive Disks skulle man kunna kalla det Redundant Array of Inexpensive Servers. Istället för 99.999% uptime med några få dyra prylar kan vi få 100% med många billigare.

En av möjliggörarna är Openstack. Med Openstack-komponenten Swift kan du skapa ett redundant filsystem i ditt moln exakt likadant som det Amazon kallar för s3 i sitt produktutbud. Visst, Theron Conrey på Nexenta berättar för mig att Openstack Swift eller Hadoops filsystem inte är det bästa om jag jagar iops (i/o-operationer per sekund) men för generell datalagring som till exempel det Dropbox håller på med fungerar det alldeles utmärkt.

Inom högpresterande system som levererar över hundratusen iops har kanske den största förändringen skett. Hårdvaran står fortfarande för krutet men intelligensen ligger även där i mjukvaran, som är öppen. Johan Tungström på Layer8 berättar att det första han gör med en ny burk är att helt avaktivera hårdvaruraiden om där skulle finnas någon. En tuff bit för mig att svälja som blivit uppvuxen med att hårdvaruraid ger absolut bäst prestanda och mjukvaruraid är bara för de fattiga.

Istället för att låta en hårdvarukontroller sprida databitarna över diskarna ligger magin i filsystemet zfs som sköter datadistributionen och smarta funktioner som komprimering och deduplicering.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning