Så här kan en åttabitarsdator se ut i Minecraft-tillägget Redpower2. Stoppa in systemdisketten så kan du börja programmera MOS 6502-processorn med Forth. Bild: Eloraam.

Experimentlustan finner inga gränser i det svenskutvecklade sandlådespelet Minecraft, vars miljontals användare har byggt en hel uppsjö fantastiska kreationer så som fungerande 8- och 16-bitarsdatorer.

Dessutom finns en sprudlande flora av tillägg som förhöjer spelet ytterligare.

Ett sådant tillägg är Redpower2 som låter dig konstruera datordelar med hjälp av olika ritningar. Processorblocket har kraft nog att emulera en 6502-mikroprocessor från MOS Technology – alltså samma processor som sitter i klassiska åttabitarsdatorer så som Commodore 64 och Atari 2600.

Datorn består av ett processorblock, en skärm samt en diskettenhet, vars bock kan anslutas med en särskild flatkabel. Tyvärr finns ingen bandspelare.

Utvecklaren Eloraam har dessutom tagit sig tid att skriva ihop ett särskilt operativsystem till datorn i programmeringsspråket Forth, vilket också används för att programmera datorerna. Så efter att ha startat datorn med en särskild systemdiskett är det fritt fram för användaren att testa på sina programmeringskunskaper.

Datorn beskrivs i lite närmare detalj i nedanstående video.