En typ av miltärt processorchip som används i allt från militära installationer och datorer till avancerade vapensystem har försetts med hemlig kod som ger åtkomst utifrån, uppger SVT

Det är forskare vid universitet i Cambridge i Storbritannien, som nu slår larm om att bakdörren har upptäckts i amerikanska processorchips som tillverkas i Kina. Man vet inte exakt vad bakdörren kan användas till men menar att det finns en risk att den kan användas för att programmera om eller stänga av viktiga funktioner.
Enligt forskarna kan den som känner till koden alltså få full tillgång till hårdvaran även om den amerikanska militären låst den med egen kod.

Nästan alla processorchips av den här typen tillverkas i Kina åt amerikanska leverantörer. Man vet därför inte heller om bakdörren byggts in på uppdrag av de amerikanska beställarna, eller om det är kinesiska företag eller myndigheter som ligger bakom det hela.

Det som står klart är att koden inte finns med i beskrivningarna för processorerna och att den amerikanska militären inte kände till den.

Här kan du läsa forskarnas rapport.