Fedora är Linuxdistributionen för de som gillar att testa den allra senaste mjukvaran och se vad som är på väg att komma.

Idag har Fedora släppt 17:e versionen av Linuxdistributionen och nyheterna är ovanligt många.

Virtualisering och Openstack dominerar listan. I Fedora 17 hittar du senaste Openstack Essex som nu är redo att användas på allvar. Mjukvaran styr du med webbgränssnittet Openstack Horizon. Nätverkstjänsterna administreras med Openstack Quantum. Meddelandehantering sköts med Openstack Qpid.

Open vSwitch är en flexibel mjukvaruswitch som bland annat används vid livemigreringar av virtuella maskiner.

Ovirt är mjukvara som gör debut i Fedora 17. Ovirt kan sägas vara Red Hats egna variant på Openstack - ett administrativt lager som gör det möjligt att hantera hundratals, eller till och med tusentals, virtuella maskiner.

Virtalization Sandbox är ett bibliotek som gör det möjligt att installera program inuti en virtuell maskin där det blir så gott som omöjligt för elak kod att ta sig ut.

Vanliga skrivbordsdatorer utrustats nu med stöd för dnssec vilket ger säkrare namnuppslagning.

I Fedora 17 kan du välja mellan olika skrivbordsmiljöer. De två vanligaste är KDE 4.8 och Gnome 3.4.

Fedora 17 får också stöd för multitouch vilket gör att det blir möjligt för utvecklare att skriva tryckkänsliga program för Fedora som använder vedertagna standarder och kodbibliotek.

Filsystemet har också stuvats om. Alla systembinärer har flyttats till ett och samma bibliotek, /usr. En fördel är att virtuella maskiner eller tunna klienter kan använda ett och samma bibliotek och det räcker med en enda monteringspunkt.

Standardfilsystemet är däremot fortfarande ext4. Filsystemet btrfs skulle egentligen komma så tidigt som i Fedora 16 men nu blir det tidigast Fedora 18.

Uppstarten har också snyggats till. Se videobeviset på "Se Fedoras snygga uppstart".

En ny typ av tunna klienter introduceras också i Fedora 17. Se videofilmen på "Häftigaste funktionen i Fedora 17 du inte känner till".

Fedora 17 kan du ladda hem via projektets hemsida.