Efter två års utvecklingsarbete har Microsoft nu börjat avslöja en del detaljer om sin kommande katalogtjänst i molnet, det vill säga Windows Azure Active Directory (WAAD). Företaget beskriver den som en central del i en omfattande strategi för id-hanteringstjänster som kommer att förändra id-landskapet i grunden.

Målet med WAAD är bland annat att erbjuda stöd för tekniker såsom java, samt appar för mobiltelefoner och andra molnplattformar som till exempel Amazon AWS. Det kommer även att finnas molnkopplingar till de installationer av Active Directory som företagen har i dag.

”Microsoft gör det enkelt att ansluta Windows Azure Active Directory till en existerande katalog. Företag kan slå ihop identiteter och synkronisera kataloger mellan en installation av Active Directory och Windows Azure Active Directory”, skriver Microsofts John Shewchuk i ett inlägg på företagets Windows Azure-blogg.

John Shewchuk nämner även att man har varit tvungen att göra stora förändringar i Active Directory för att skapa WAAD.

”Istället för att ha en individuell server som fungerar som lagringsplats för Active Directory och som även utfärdar identiteter, har vi delat upp dessa i två olika roller. Utfärdandet har förvandlats till en skalbar roll i Windows Azure, och vi har partitionerat lagringsdelen så att den kan fördelas ut på flera olika servrar i olika datacenter”, skriver John Shewchuk.