Åke Sandgren och Bo Kågström vid HPC2N på Umeå universitet inspekterar den nya superdatorn Abisko. Foto: Birgitte Brydsö, HPC2N

Abisko anges vara ett av Europas största AMD Opteron 6238-kluster med totalt 15 264 processorkärnor för forskarna att sätta i arbete. Var och en av de 318 servernoderna är bestyckade med fyra stycken tolvkärniga AMD Opteron 6238-processorer som körs i 2,6 gigahertz.

Bo Kågström, föreståndare för HPC2N vid Umeå universitet menar att systemets energieffektivitet och stora minneskapacitet gör att forskarna får en mycket flexibel lösning att arbeta med, med tre gånger högre kapacitet än superdatorn Akka som installerades 2008.

- Vi tycker det är strategiskt viktigt att ha en kraftfull superdator på universitetet. Dels för rekryteringar men dels också för att det krävs kraftfulla resurser för att ligga långt fram på forskningsfronten, förklarar Bo Kågström.

Superdatorklustret som redan tagits i drift kommer att användas till många olika ändamål, så som rymd- och materialforskning men också som resurs för näringslivet.

Fakta

Abisko består av tio serverrack med totalt 318 noder. Tio av noderna är så kallade feta noder med 512 gigabyte arbetsminne och en terabyte lagring. Övriga 308 noder har 128 gigabyte arbetsminne och 500 gigabyte lagring.

Ett infiniband-nätverk från Mellanox på 40 gigabit per sekund knyter samman servrarna. Klustret kör Ubuntu Linux som operativsystem och teoretisk maxprestanda ligger på 158,75 teraflop per sekund.

Systemet har satts ihop av leverantören South Pole i Solna som därefter levererat och installerat klustret hos HPC2N på Umeå Universitet.

Användningsområden: Rymd- och materialforskning, biovetenskap, ingenjörstillämpningar, utveckling av parallella algoritmer för bland annat biblioteksmjukvara, resurs för näringslivet.