Elektronrören kan vara på väg tillbaka, om än i betydligt mindre format än tidigare.
På 1960-talet ersattes elektronrören av transistorn, som var betydligt mindre, tåligare och billigare att tillverka. Det vägde upp det faktum att elektronerna inte färdades riktigt lika snabbt genom ett fast material som i elektronrörens vakuum.
Nu har forskaren Meyya Meyyappan vid Nasa tillsammans med sydkoreanska kollegor lyckats ta fram ett så kallat nano-elektronrör som kombinerar de goda egenskaperna från båda teknikerna i en och samma produkt.
Enheten bygger på en liten urgröpning i fosfor-dopat kisel som omgärdas av tre elektroder, som fungerar utan vakuum tack vare att avståndet mellan source och drain endast är 150 nanometer.
I en rapport som publicerats i tidskriften Applied Physics Letters kan det nya nano-elektronröret arbeta i frekvenser på upp till 460 gigahertz, vilket är ungefär 10 gånger snabbare än dagens bästa kiseltransistorer.
Enheten är dessutom strålningstålig och därför lämplig för militärt bruk och rymdfärder. Ännu är tekniken på experimentstadiet, så det väntas dröja några år innan röret kan massproduceras.