Låg, känd latenstid och litet jitter


– Vår produkter ger en väldigt liten fördröjning, latens. En bransch som uppskattar detta särskilt är finanssektorn som ägnar sig åt algoritmisk handel. Då spelar fördröjningen väldigt stor roll. Vi talar om exakt hur liten fördröjning vi har och det gillar kunderna.

Latensen i de optiska nätverken beror på tre saker. Först är det fiberns egen fördröjning, som i stort sett beror på vilken rutt operatören har valt. Den kan uppgå till cirka 5 mikrosekunder per kilometer. I större nätverk kan dispersionskompenserande fiber lägga till ytterligare 20-25% på detta. Slutligen har vi transponderfördröjningen. Transmodes transpondrar för 2,5 och 10 Gbps håller en fördröjning på mellan 4 och 10 nanosekunder per transponderpar, lite beroende på protokollets hastighet, vilket är detsamma som att lägga till 1-2 meter fiber till hela transportsträckan.

Den nya LTE-trafiken i mobilnäten har väldigt stränga krav på jitter. Man kan inte ha utrustning i basstationerna som försämrar jitter-prestanda i nätet. Metoden är att ha yttre atomklockor man ställer på ett par centrala punkter i nätet och Transmodes jobb är att bära ut synksignalen med så liten förvrängning som möjligt. Sånt gör visserligen Net Insight också, men inte för Ethernet utan för video och med ett annat protokoll än Ethernet.

Intelligent WDM


– Wavelength Division Multiplexing (WDM) är ju inget unikt för er, så vad är ”iWDM”?

– Även om vi baserar våra överföringar på en standardiserad teknik (WDM) har vi möjlighet att överföra informationen på olika sätt. Vi kan till exempel enkelt blanda olika typer av trafik på en enda våglängd, till exempel Ethernet och SDH. Klientsignalerna bäddas in i en digital ram tillsammans med kontrollbytar som används för överföring av övervakningskanalerna och dessutom används till att ge information om överföringens kvalitet.

Flaggskeppen


TM-serien är carrierplattformen, med funktioner som stora kunder kräver, för att styra våglängder, VLAN-hantering och lager-2-funktioner för att tolka information i paket. Den är helt enkelt en låda som man kan bestycka med olika kretskort som förstärkare, muxpondrar och multiplexorer. TM-serien klarar upp till 1500 kilometer långa fibrer och upp till 80 våglängder, var och en med upp till 40 Gbps och snart alltså 100 Gbps i överföringshastighet. Typiska trafikformat är STM-4/OC-12, STM-16/OC-48, 1 och 10 Gigabit Ethernet samt 1G/2G/4G Fibre Channel. Ett TM-3000-chassi klarar 17 olika instickskort och åtta enheter kan kopplas ihop och fungera som en enda enhet och övervakas via en enda IP-adress.