Windows 8 innehåller säkerhetsprogrammet Windows Defender som mer eller mindre är en kombination av antispionprogrammet med samma namn och antivirusprogrammet Security Essentials.

Windows Defender presenterades redan i september i fjol då det ingick i Developer Preview av Windows 8. Det har också funnits med i Consumer Preview och nu även i Release Preview. I samtliga fall har programmet fungerat som operativsystemets primära säkerhetsprogram, men så blir inte fallet när den slutgiltiga versionen av Windows 8 släpps.

Säkerhetsföretaget McAfee uppger nämligen att Windows Defender endast aktiveras om det inte finns något annat säkerhetsprogram på plats, något som säkerligen applåderas av tredjepartsutvecklare.

Gary Davis, ansvarig för marknadsföringen av konsumentprodukter på McAfee, säger att Windows 8 kommer att lämna plats för de testversioner av säkerhetsprogram som brukar följa med nya datorer, i alla fall så länge Windows 8 registrerar att dessa tar emot uppdateringar.

– Med tanke på hur de har konstruerat Windows 8, har Microsoft gjort bra saker för att utvecklarna av antivirusprogram ska kunna behålla sina kunder, säger Gary Davis.

IDG News