Ubuntu släpptes första gången för åtta år sedan, i oktober 2004. Sedan dess har popularitetskurvan pekat stadigt uppåt, och med en ökande användarbas har kraven på support och stabilitet stigit.

Kompromissen mellan stabilitet och hög innovationstakt har blivit de långtidsversioner av Ubuntu som släpps på vårkanten vartannat år. Ubuntu 12.04 LTS (long term support) är den senaste långtidsversionen som kommer stödas fram till 2017.


Allt onödigt har plockats bort från mjukvaruinställningarna i Ubuntu 12.04. Stödet för flera bildskärmar är enkelt att förstå och konfigurera.

Förr bara tre års support
Tidigare var det bara serverversionerna som underhölls i fem år. Skrivbordsversionerna av Ubuntu har hittills fått nöja sig med tre års uppdateringar, men det ändras från och med Ubuntu 12.04.

De som vill distribuera ut Ubuntu 12.04 på vanliga arbetsstationer kan alltså göra det i vetskapen om att nästa större uppdatering inte behöver ske förrän 2017. Det ska också gå att automatiskt uppdatera från en långtidsversion av Ubuntu till en annan.
Inte helt förvånande hittar vi relativt få nyheter i Ubuntu 12.04.

I stället för att satsa på ny mjukvara och nya funktioner har Canonical polerat den existerande mjukvaran och försökt se till att den framstår som stabil och att användarupplevelsen är så bra som möjligt. De har kommit en bra bit på vägen men ändå inte riktigt i mål.

I Ubuntu 11.04 valde Canonical att byta fönstermiljö från inarbetade Gnome till egenutvecklade och mer osäkra Unity, ett djärvt drag som tagit emot mycket kritik. I Ubuntu 12.04 har Unity mognat ytterligare.

Vi har äntligen en kontrollpanel värd namnet med snygga, enkla och användarvänliga kontroller, allt väl integrerat. I äldre versioner av Ubuntu kändes administrationen spretig och gav inte ett lika enhetligt intryck.


Det intelligenta pilotgränssnittet som kallas Hud gör att Ubuntu sparar mer information om vad vi gör på datorn. Med hjälp av inställningarna för integritet kan du välja att inte lagra historik för valda mappar eller program.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Kommer du att uppgradera till Ubuntu 12.04?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Produkt: Ubuntu 12.04 LTS
Tillverkare: Canonical
Kontakt: www.ubuntu.com
Support: Går att köpa via Canonical
Stöds till: April 2017
Rekommenderade systemkrav: 1 gigahertz processor, 1 gigabyte ram, 15 gigabyte hårddisk, 3d-stöd, internetanslutning.
Cirkapris: Gratis

+ Både server- och skrivbordsvarianten stöds i fem år. Openstack Essex följer med i servervarianten.
- Inte helt buggfritt.
Pilotgränssnittet Hud kan kännas ovant för användarna.

BETYG
Installation: 15 av 25
Funktioner: 20 av 25
Administration: 15 av 25
Stabilitet: 18 av 25

TOTALT: 68 av 100