Det finns tillfällen då man kör bil och riktigt innerligt hoppas på att Polisen inte ska få för sig att stoppa en för rutinkontroll. Ett sådant tillfälle var det för mig en lördagsmorgon för någon vecka sedan: på väg till Orminge med en 40-kilos heliumflaska, eltejp, pirra och fiskelina i bakluckan, knallröd i ögonen av allergi och med håret på ända. En lättstött konstapel kan gå igång för mindre.

Men det var naturligtvis inga olagligheter i görningen, bara ren och skär teknikglädje. Två timmar senare stod jag nämligen där på en gräsplätt, tillsammans med Jörgen Städje och hans fru Audrone, hållandes i en fiskelina som var fäst vid en gigantisk ballong svävandes över 100 meter upp i luften. En fantastisk känsla som dessutom även infann sig någon timme senare när vi bläddrade igenom bilderna vi knäppt där uppe.

Projektet kallar vi ”TechWorld in Space” och i lördags var det första testet. När du läser det här har vi antagligen skickat iväg ballongen, helt utan lina, upp ovanför stratosfären. Målet är att få fina panoramabilder 30–40 kilometer upp!

Utmaningen blir naturligtvis att hitta utrustningen igen, när den väl landat på jorden efter sin himlafärd. Till vår hjälp har vi en gps-spårare och en god dos optimism. Hur det går kan du läsa om på min blogg och i tidningen!

Optimism är ju förresten något som gått hand i hand med teknikglädjen genom historien: jag jobbade själv som it-konsult under dotcom-eran och tror mig känna igen en bubbla när jag ser den. När detta skrivs har Facebook precis noterats på amerikanska Nasdaq till ett värde av 750 miljarder kronor, alltså 20 miljarder mer än Ericsson, H & M, Teliasonera och Scania tillsammans.

Men sådana pengar hade vi kunnat ta panoramabilder av hela solsystemet och kanske lite till. Men virala länkar där katter spolar toaletter tilltalar uppenbarligen människan i allmänhet, och investerare i synnerhet, betydligt mer.

Katter och aktier till trots: min teknikglädje finns kvar, liksom min optimism, och jag hoppas verkligen att du känner detsamma.

Fakta

  • Bäst just nu: Den kolbaserade livsformen Elis. Min son, nu en månad gammal.
  • Sämst just nu:Toalettspolande Facebook-katter