Långa och kalla vintrar. Snö och hala vägar.
Glesbygd och vildmark. Begränsad samhällsservice och bristande infrastruktur i form av flygplatser, hamnar, vägar och järnvägar. För de flesta företag räcker ett fåtal av de faktorerna för att de ska dra öronen åt sig när de söker en plats för etablering. För de transnationella it-jättarna är det däremot en idealisk plats att förlägga sina datacenter på. Ju kallare klimat desto bättre.

Förmodligen har du inte missat att Facebook valde att bygga sitt första datacenter utanför USA i Luleå. Det handlar om en jättesatsning med tre hallar på 28 000 kvadratmeter vardera. De senaste åren har Europa, framförallt norra delen av kontinenten, rönt allt större intresse när företag med stora kapacitetsbehov letar plats att bygga nya datacenter på.

200 miljoner euro
Till exempel köpte Google 2009 Stora Ensos massafabrik i Hamina i Finland. Att förvandla fabriken till serverhall tog ett och ett halvt år och kostade totalt över 200 miljoner euro. Datacentret räknas som ett av Googles mest avancerade och effektiva. Kylningen sker med havsvatten från Finska viken, och den typen av lösning är den första i världen i sitt slag.


Matz Engman, vd för Luleå Näringsliv AB, arbetade hårt för att få Facebook till luleå.

Matz Engman är vd för Luleå Näringsliv AB, en del av den regionala samarbetsorganisationen The Node pole som förutom Luleå också innefattar Boden och Piteå. Han är en av många som arbetat hårt för att locka datacenter till regionen.

– Vi insåg att vi hade något intressant och unikt med ren luft, kyla och stora markytor. Vi gjorde första resan till USA i oktober 2009, då träffade vi cirka femton stora företag och presenterade vårt erbjudande. Sedan tog det ganska precis två år innan allt blev klart med Facebook, säger Matz Engman.

Förbered dig innan jakten
Han menar att det finns en stor potential för serverhallar i Sverige, men att det är viktigt att vara förberedd innan man börjar jaga etableringar.

– Gör först klart allting angående markyta, alla tillstånd och infrastrukturen runt. Företagen kommer inte att vänta i flera år på att det ska göras i ordning. Vi hade ett färdigt projekt och kunde säga ”kom hit så bygger vi”, det var ganska avgörande.

Inte bara Luleå
Även andra norrländska orter ser etableringar av serverhallar som en viktig framtidssatsning. Östersund var också med och kämpade om Facebooks etablering, men förlorade alltså striden mot Luleå. Men i stället för sura satsar man ännu mer på en framtida etablering och gör allt för att vara maximalt förberedda när nästa tåg går.

I slutet av februari åkte representanter från näringslivskontoret i Östersund tillsammans med ett tiotal andra regioner, bland andra Luleå, Boden och Piteå och företag som Telia Sonera och NCC, över till USA för att försöka ragga potentiella etableringar. Men Jan Roth vid näringslivskontoret i Östersund ville inte berätta något om vilka företag de besökte.

”Allt är sekretessbelagt och alla har fått skriva under ett papper om att inte röja några uppgifter. Det här är börsnoterade företag och information som läcker ut påverkar deras börskurser”, sa han till Östersundposten.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning