I stället för att skicka filen osäkert via e-post kan två parter med hjälp av Cryptshare dela information genom en säker och smidig webbaserad tjänst, och det utan att behöva installera en filöverföringsklient. Man använder den egna webbläsaren och filer postas till en central filserver.

Skicka upp till 2 GB
Med e-post finns ofta en praktisk övre gräns för hur stora filer som får överföras. Även det problemet löser sig med Cryptshare, där filer upp till två gigabyte kan överföras.

Cryptshare använder sig av en dedikerad servertjänst som kan installeras på en Windows- eller Linuxmaskin. Produkten kan även levereras på en appliance-låda med Opensuse-Linux installerat. Uppdateringar av operativsystemet eller applikationen kan göras automatiskt om lådan ansluts mot internet.

Cryptshare är konstruerad runt en rad öppen källkods-komponenter såsom Apache, e-post-servern Postfix och viruskyddet Clam AV.

Lösenord om du vill
Själva användningen fungerar så att du som vill dela ut filer ansluter till Cryptshare-serverns webbapplikation med din webbläsare. Du laddar upp filen och anger, om du vill, ett lösenord som mottagaren behöver för att hämta hem filerna. Ett mejl skickas därefter automatiskt till mottagaren.

Han eller hon får i mejlet en hyperlänk som pekar ut filen och klickar på hyperlänken och ansluter mot Cryptshare-servern när han eller hon vill hämta hem filen. Lösenordet till filen distribueras inte i mejlet utan måste meddelas på annat sätt mellan avsändare och mottagare.

Webbgränssnittet som avsändare och mottagare av filer ansluter mot är lätt att förstå och kan även anpassas efter egna önskemål, till exempel kan företag lägga in sin egen logotyp i det.

De språk som följer med vid installation är engelska och tyska, men nederländska, franska och svenska finns att ladda ned utan kostnad.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Produkt: Cryptshare
Produkttyp: Fildelningsverktyg
Kontakt: www.cryptshare.com
Cirkapris: 180 kronor per användare och år, plus eventuell hårdvara 25 000 kronor.
Operativsystem: Windows Server 2008, Opensuse, Fedora, Cent OS.
Systemkrav: Inga specificerade utöver vad som krävs av operativsystemet.

+Kräver ingen klientinstallation, därför enkel att komma igång med. Extra lösenordsskydd kan väljas.
-Löser inte problemet med att överföra lösenordet till distribuerade filer – då krävs ytterligare en kommunikationsväg mellan mottagare och avsändare.

BETYG
Installation: 15 av 15
Konfigurationsmöjligheter: 10 av 15
Prisvärdhet: 10 av 20
Användarvänlighet: 15 av 20
Säkerhet: 15 av 30

TOTALT: 65 av 100