Windows 8 RP är mest en finputsning av den gamla versionen Windows 8 Consumer Preview. Vi har installerat Win 8 RP på en Samsung 700T Slate och testat hur det fungerar. Själva installationen går mycket fort och är över på några minuter. Efter lite initial konfiguration, till exempel får vi ange vilket Microsoft Account vi ska använda för att logga in på enheten med, så möts vi av den numera ganska bekanta startskärmen där våra appar ligger och väntar.


I vanlig ordning
är en av apparna skrivbordet och där kan vi starta och köra våra vanliga Windowsprogram. Microsoft har tillfört en del appar till Windows Store där vi nu hittar en app för Wikipedia och det ingår också en app för att visa nyheter. Nyhetsappen känner av att jag är i Sverige och erbjuder automatiskt nyheter från Svenska tidningar. Kartappen verkar också ha optimerats för den känns riktigt rapp och fin.

Uppdatering direkt via kontrollpanelen
En nyhet i Win8 RP är att man numera kan uppdatera OS:et intakt från Windows 8 till Windows 8 Pro direkt via kontrollpanelen. Det finns lite flera olika färgskalor att välja på som används i OS:et och små förändringar har gjorts på startskärmen som tex att flytta knappen som visar alla appar till högra hörnet istället för det vänstra. Vi noterar också att det traditionella skrivbordet har blivit lite blekare, troligen är detta ett första steg mot att helt ta bort Aeroutseendet som vi varit vana att se i Windows 7. Microsoft vill tydligen försöka hålla ihop Metroutseendet även i den traditionella världen så gott de kan och siktar därför på att ta bort Aeroutseendet till förmån för ett mer strikt utseende.

Molnintegrationen finns kvar i form av synkronisering av information mellan olika enheter via molnet, där tex lösenord för webbplatser och personliga inställningar automatiskt flyttas mellan enheterna. Appen för SkyDrive finns också kvar vilket gör det enkelt att flytta och nå filer mellan olika enheter.

Slutligen har Microsoft fått böja sig för den feedback de fått rörande Flash och har samarbetat med Adobe för att bygga in Flashstöd direkt i metroversionen av IE10. Vi testade den funktionen och det gick bra att se Flashinnehåll på olika webbsidor.

Microsoft verkar ha bestämt sig

På det hela taget är Win8 RP mest en ”fit and finish” version och Microsoft verkar ha bestämt sig för hur de vill ha Windows 8. Det låter idag som att vi kan förvänta oss en skarp version i sept-okt och med tanke på det stora utbud av Windows 8 kompatibla enheter som just nu visas på Computex-mässan i Taipei verkar det inte som att det kommer att saknas valmöjligheter avseende vilken enhet du vill använda för att köra Windows 8.

Windows 8 är en oerhört viktig lansering för Microsoft och det återstår att se hur väl det kommer att tas emot på marknaden. Det är fortfarande ganska ovant att arbeta i två olika ”världar” men det är troligen en vanesak. Ladda gärna hem en gratis testversion och skapa dig en egen uppfattning om Windows 8.