1980-talets stordatorer kan med lite knåp emuleras på en liten Raspberry Pi, som på bilden till höger vilar ovanpå en IBM 4381-processor. Bild: IBM/Andrew Back.

Att teknikutvecklingen susar framåt med stormsteg är inte precis något nytt under solen men ibland är det intressant när någon visar skillnaden i praktiken. Entusiasten Andrew Back har gjort slag i saken och emulerat en snart 30 år gammal IBM-stordator på 250-kronorsdatorn Raspberry Pi.

IBMs System/370-xa stordator 4381 introducerades 1983 och klassades då som ett mellanstort system med ett flexibelt användningsområde.

Emuleringen av stordatorn gör möjlig med hjälp av den öppna mjukvaran Hercules på Debian Linux. I ett detaljerat blogginlägg har Andrew Back beskrivit hur maskinen kan konfigureras med 16 megabyte minne samt anslutna nätverks- och lagringsresurser.

Även om jämförelsen inte är helt rättvis kan vi nämna att en IBM 4381-processor presterar 2-2,7 miljoner instruktioner per sekund, till skillnad från Arm-processorn i Raspberry Pi som når hela 965 mips.