Openbsd är känd som ett av de absolut säkraste Unix-systemen som finns där ute. Mycket tack vare Theo de Raadt, den holländske utvecklaren som styr distributionen med järnhand.

Nu tycker ett gäng utvecklare att Openbsd visst är säker, men alldeles för tråkig och inte vidare modern. De bryter sig därför loss och startar konkurrenten Bitrig.

Bitrig kommer bygga på Openbsd men kommer skeppa funktioner som virtualisering med kvm, ett journalfilsystem Wapbl, stöd för arm-arkitekturen. De har också som mål att plocka bort låsfunktionen biglock för att förbättra stödet för multiprocessorsystem.

Bitrig kommer bara stöda aktuella arkitekturer och ny hårdvara. En av målsättningarna är också att göra distributionen så liten som möjligt så att det ska gå att köra på inbäddade system.

Än så länge finns det ingen färdig distribution att ladda hem men utvecklarna uppmanar intresserade att titta in på hemsidan ofta för att se hur långt de har kommit. Planen är att det ska finnas något att ladda hem i slutet av den här månaden.