Här ser vi en klient som inventerats. Vi kan genomföra vissa operationer direkt på objektet, till exempel ta över skärmen på den på distans.En av kärnfunktionerna i SCCM är att distribuera applikationer. Här rullar
är vi i färd med att rulla ut Office 2010.På klienten dyker den här applikationen upp efter att SCCM agenten är installerad. Här kan vi
följa förloppet under distribution av applikationer.

System Center Configuration Manager 2012


SCCM är den äldsta produkten i System Center-familjen och används huvudsakligen till applikationsdistribution och inventering av hård- och mjukvara på servrar och klienter.

Produkten har förfinats åtskilligt under årens lopp och kan numera ses som en lösning som sköter om det mesta som har med klienthantering att göra, vilket även inbegriper distribution av os-mallar.

Förutom den tidigare beskrivna integrationen med EP kan man med System Center Orchestrator låta SCCM agera motor i många olika scenarier där applikationer ska distribueras eller inventeringsdata efterfrågas.

Trots att SCCM är en omfattande produkt och vi inte hade några speciella kunskaper i SCCM lyckades vi efter bara några minuter skapa ett distributionspaket för Office 2010 som vi installerade på en av våra testklienter.

Innan man kan börja konfigurera en klient behöver man installera en liten agent på den.

Det är lätt gjort via SCCM och på klienten får vi en liten applikation installerad där vi som användare kan se status på andra applikationer som installeras, välja att installera publicerade applikationer och göra diverse inställningar som har med applikationsleverans att göra, till exempel att vi inte vill att vår dator plötsligt ska starta om för att en installation ska slutföras när vi står mitt i en Powerpoint-presentation.

Klarar nästan allt
Man kan skjuta ut applikationer till användare eller datorer och det går att skapa detaljerade rapporter på nästan allt som har med klientdatorer att göra. Sökmöjligheterna är inget annat än fantastiska, det är till exempel inga problem att få en lista på datorer som har ett tangentbord med fler än 10 funktionstangenter.

För att få effektiv hantering av installationer kan man bygga upp en hierarki som består av olika sajter så att installationer alltid sker från en lokal server.

TechWorlds slutsats


Microsoft framhåller gärna att produkterna i System Center 2012 tillsammans bygger upp ett privat moln, för att använda ett uttryck som redan börjar kännas lite slitet. Moln eller inte, vi anser att produkterna är mer samtrimmande än någonsin och det börjar kännas allt mer rimligt att man får dem tillsammans, i en enda licens.

Även om integrationen har kommit olika långt i produkterna utgör de tillsammans en trevlig helhet. Om du gör allt rätt kan du troligen spara en hel del tid, och därmed pengar, på att införa System Center 2012.

Samtliga produkter i System Center 2012 finns att ladda hem som gratis testversioner, och de lär enligt Microsoft dessutom snart dyka upp som färdiga appliance-paketeringar som är enkla att införa i en virtuell infrastruktur.

Testa gärna produkterna på egen hand och försök bilda dig en egen uppfattning. Det är mycket troligt att du börjar använda fler produkter än vad du kanske först var ute efter, nu när du ändå får rätt att använda dem allihop.

”SCCM har fått mer än ett ansiktslyft”

Tim Nilimaa på Knowledge Factory, du får svara på våra frågor även om SCCM 2012. Vad tycker du är de mest intressanta nyheterna här?

– SCCM har verkligen fått mer än ett ansiktslyft. Microsoft har tagit i från tårna och gjort om helt. Konceptet user centric, användaren i fokus, är viktigt, det märks genom att applikationer numera tilldelas en användare som sedan följer användaren oavsett vilken dator han eller hon sitter vid. Eftersom site-strukturen, alltså den geografiska uppdelningen av lösningen, och säkerhetstänket helt har omarbetats kan vi nu ha en SCCM-miljö för både server och klient.

Alla ni som någon gång har arbetat med SCCM har säkert stött på applikationsberoenden och den utmaning detta resulterar i med SCCM 2007. Med SCCM 2012 kommer svaret på era böner.

På vilket sätt integrerar SCCM med övriga produkter i System Center 2012? – Endpoint Protection är absolut den tydligaste integrationen för SCCM 2012, som nu inte är knuten till SCOM. SCSM kan dessutom hämta ut data gällande enheter och mjukvara. Genom att ha denna information i SCSM kan incidenter och problem kopplas till de olika enheterna. Nu är det slut på brandsläckning!

Läs mer på nätet

 • En utmärkt film som förklarar mer om DPM 2012: tinytw.se/cndpm
 • Technet har en film som förklarar hur App Controller fungerar: tinytw.se/appcont
 • På Technet finns också en genomgång av vad som är nytt i Endpoint Protection: tinytw.se/techendpoint
 • Microsoft Virtual Academy har en mycket bra webcast där man går igenom nyheterna i SCCM 2012: tinytw.se/sccm2012

Fakta

 • APM, Application Performance Monitoring: Övervakningsfunktion i SCOM. Baserad på Avicode.
 • Azure: Microsofts publika molntjänst där du kan placera färdiga servrar (iaas-tjänst) eller köra kod som är skriven att köras på Azure och använda SQL Azure som datalager (paas-tjänst).
 • Live Migration: Funktion i Hyper-V som gör det möjligt att flytta en vm mellan värdservrar under full drift samtidigt som vm:n är tillgänglig.
 • SCAC, System Center App Controller: Del-produkt i System Center för att hantera webb-applikationer och vm:ar både lokalt och externt.
 • SCCM, System Center Configuration Manager: Delprodukt i System Center för att konfigurera och installera produkter.
 • SCDPM, System Center Data Protection Manager: Delprodukt i System Center för dataskydd, alltså säkerhetskopiering.
 • SCEP, Endpoint Protection: Delprodukt i System Center som ger virusskydd.
 • SCO, System Center Orchestrator: Delprodukt i System Center för att bygga arbetsflöden.
 • SCOM, System Center Operations Manager: Delprodukt i System Center för att övervaka it-miljön.
 • SCSM, System Center Service Manager: Delprodukt i System Center som innehåller ärendehantering och ger möjlighet att hantera förändringar i miljön på ett strukturerat sätt. Byggd enligt ITIL-modellen.
 • SCVMM, System Center Virtual Machine Manager: Delprodukt i System Center för att hantera interna virtuella miljöer.
 • vm, virtual machine: En virtuell dator som driver mjukvara som ”tror sig” exekveras på en vanlig dator.