Datorföreningen Stacken föddes på Tekniska Högskolan i Stockholm i en tid då datorkraft var svåråtkomlig. Ville man åt den offentligt tillgängliga datorkraften på KTH fick man stanna uppe på natten och köra när andra studenter gått hem. Så småningom ville föreningen skaffa egna datorer. Varför inte ta till ordentligt och bygga en datorhall?
Några av Stackens prominenta medlemmar framför Katia i B30 vid invigningen, hållande transistorbestyckade flip chips från Dec.
Det började med Z80
Det började dock i betydligt mindre skala år 1978, med ett samköp av komponenter till Z80-baserade mikrodatorer, tillsammans med de verkliga pionjärerna på området, Chalmers Datorförening.
Utvecklingen under 1980- och 1990-talen gick i en rasande fart. 1983 startades datatekniklinjen på KTH, Arpanet gick över till tcp/ip och Björn Eriksen tog emot det första e-postmeddelandet i Sverige. 1985 initierades Nordunet, senare även Sunet.
Stacken och Chalmers Datorförening grundande 1987 den årliga Nordic University Computer Clubs Conference, NUCCC. 1990 uppfanns the world wide web och 1993 kom den första webbläsaren Mosaic, senare utvecklad till Netscape. Stacken var tidigt ute på internet, redan 1992.
Parallelldatorcentrum på KTH fick sin första superdator 1989 och var pionjärer med en VR-kub mellan åren 1998 och 2009.
En editor behövdes
Efter mikrodatorbygget ägnade sig Stacken främst åt programmering. Vill man skriva programvara på ett effektivt sätt behövs en skärmeditor, alltså det vi i dag skulle kalla ordbehandlare.
Emacs var rättesnöret. Den var större, snabbare och gladare än någon annan dittills existerande skärmeditor och dessutom skriven av Richard Stallman på MIT.
Skärmeditorn Amis, en Stacken-produkt.
Det var bara ett problem. Emacs kunde bara köras under operativsystemet TOPS-20 på KTH. På datorn Nadja som Stacken hade tillgång till fanns bara Tops-10. Stacken beslutade att skriva en egen skärmeditor för Tops-10 som liknade Emacs. Den fick namnet Amis, kort för Antimisär. Sådant som Stacken implementerade 1980 förekommer numera i exempelvis Word.
Stacken är en datorförening för studerande och anställda på KTH. Föreningens ändamål är att ge teknologer friare möjligheter att utveckla sitt datorintresse än skolans ordinarie datorundervisning medger.
Stacken har sedan skapelsen 1978 drivits av en omättlig hunger på maskinvara och en väldig förmåga att bygga datorhallar och skriva nyttig programvara.
1991 gjorde sig Litauen fritt från Sovjetunionen och de andra baltstaterna följde snabbt efter. När Stacken fick insikt i misären bara 40 mil från Sveriges kust föddes idén med en egen containeraffär. Stacken skickade Vax:ar och terminaler till universiteten i Riga och Tallinn, installerade dem och ordnade med internetförbindelse till KTH, en av de första linorna till det forna östblocket.
Några Vax 11/785 och 750 gick till Radio- och systemvetenskapliga fakulteten och VAX 11/785 till Institutionen för elkraft och energiteknik vid Rigas tekniska högskola, och en 2 megabit per sekund-radiolänk till Matematiska institutionen vid Lettlands universitet, som också fick ett antal Sun 3/50 arbetsstationer.
Stackens webbplats:
Föreningstidningen Stackpointer i pdf: Historien om skärmeditorn Amis:Baltikumprojekten (pdf):
Undertecknads första nätverkskarta: Intervjuer utförda av Tekniska Museet i samband med dokumentationsprojektet ”Från matematikmaskin till IT” (pdf):