Opensuse är en Linuxdistribution som byggs per automatik i en så kallad "Build Factory". Fabriken kontrollerar att mjukvara som är beroende av varandra kompilerar och installerar som de ska.

Nu har växtvärk gjort att Opensuse tvingas se om utvecklingsmodellen. Allt fler paket har lagts in i fabriken med allt fler komplexa beroenden som resultat.

Problemet ligger enligt Stephan Kulow, utvecklare på Opensuse, inte i själva uppdateringarna utan bottnar i att mjukvara som är beroende på uppdaterade paket inte fixas. Kod bryts enklare och måste fixas i efterhand.

Nu har det gått så långt, och Opensuse har halkat iväg från den gängse släppcykeln på nio månder, att utvecklarna frågar efter en ny modell.

En möjlig väg är att göra som Debian och helt enkelt släppa Opensuse när "den är färdig". Det skulle minska tidspressen på utvecklarna och öka kvalitéten. Problemet är bara att utvecklarna då inte får den piska över sig som kan vara behövlig för att hänga med i konkurrensen.

En annan möjlig väg är rullande releaser. Då skulle Opensuse uppdateras kontinuerligt och ny mjukvara släpps kort efter den är släppts.

En tredje väg skulle vara att öka släppcyklen ytterligare och göra ett släpp om året, en väldigt oattraktiv väg med tanke på nuvarande konkurrenssituation.

Inga beslut har tagits än så länge om Opensuses framtid. Stephan Kulow har öppnat för diskussion. Det enda som står klart är att något måste göras.