Servrar med x86-processorer är ofta lika som bär, så hur väljer du ut den bästa tillverkaren? Alla har sina styrkor och svagheter, och skillnaderna i tekniken är inte så stora.

Ena kvartalet är någon leverantör först ut med det senaste, nästa kvartal är det en annan. Nej, det som verkligen skiljer leverantörerna åt är de ”mjukare” faktorerna.

TechWorld har intervjuat tre företag som valt olika serverleverantörer. Två av de tre största tillverkarna finns med, HP och Dell. Men vi ville också ta reda på hur kunder till någon av utmanarna på marknaden ser på sitt val, så vi träffade SMHI som har servrar från Cisco.

Uppstickare med nytt tänk

Sedan många år har mindre tillverkare haft allt svårare att hävda sig, men just Cisco är intressanta eftersom de har byggt sina servrar med centraliserad administration som främsta mål. Det är ett tecken på nytänkande i en bransch som annars mest har fokuserat på ”mer och snabbare”.

Men nu börjar det alltså hända saker, och det verkar som att HP, Dell och IBM får se upp. De senaste månaderna har nämligen även Hitachi och EMC gett sig in i kampen om serverkunderna. Precis som med Cisco är det fråga om företag som länge har sålt andra produkter till de största it-avdelningarna, men inte servrar.

Vi ska också ge några tips angående de viktigaste tekniska områdena som du bör titta på när du väljer serverleverantör. Eftersom x86-servrar måste följa industristandarder kan tillverkarna inte ta ut svängarna hur mycket som helst. Processorerna kommer ju alltid från samma två tillverkare, Intel och AMD, och stödkretsarna kommer även de från ett fåtal leverantörer.

De vanligaste operativsystemen kräver fortfarande att uråldriga bios finns som grund, och bussteknologier som pci, usb och sas är spikade sedan åratal.
Så hårdvaran skiljer sig inte särskilt mycket åt, utan det är främst i mjukvaran som en leverantör kan hitta på egna lösningar.

Fortsätt läsa artikeln i tidningen
Denna artikel kan du som prenumerant hitta i sin fullständiga längd i papperstidningen samt i TechWorlds e-tidning.

Inte prenumerant ännu? Välkommen att teckna din prenumeration.