Microsofts första version av systemet för säker uppstart av Windows 8 gjorde det svårt att starta andra operativsystem på Windows 8-datorer, men företaget har nu tagit fram en metod som förenklar för dem som vill köra Linux och andra alternativ.

Bootsystemet, som går under namnet Unified Extensible Firmware Interface (uefi), kräver en nyckel för att firmware ska gå med på att lämna över kontrollen till ett operativsystem. Tanken med detta är att inte vilken mjukvara som helst ska kunna köras på datorn.

Den initiala uefi-implementationen var tämligen restriktiv då den gjorde det svårt för andra operativsystem än Windows att få med med nycklar i firmware. Nu är det däremot fritt fram för andra leverantörer av operativsystem att registrera nycklar hos Microsoft, något som kostar 700 kronor.

”Jag är verkligen inget stort fan av uefi, men samtidigt kan jag förstå varför det kan vara bra med en boot-rutin av det här slaget. Om det dessutom bara kostar 700 kronor för Fedora att få en nyckel så kan jag inte se något större problem med detta”, skriver Linux skapare Linus Torvalds i en kommentar på bloggen Linux and Open Source på Zdnet.com.

IDG News