Nokia har i dagarna meddelat att de sparkar 10 000 personer inom organisationen. Majoriteten av neddragningarna berör områden som forskning och utveckling.

Platser som Ulm i Tyskland, Salo i Finland och Burnaby i Kanada drabbas. Istället ska utvecklingen ske från USA.

Ett av projekten som hamnar på stupstocken är "Meltemi", ett projekt som tidigare var tänkt för mindre kraftfulla mobiltelefoner och som byggdes på öppen källkod.

Ett annat mjukvaruprojekt som hänger löst när Nokia sparkar är Qt, ett populärt ramverk som används både för utveckling av skrivbordsapplikationer och mobilapplikationer. Nokia förvärvade tekniken av Norska Trolltech.

Trots de tuffa nedskärningarna inom forskning och utveckling finns där däremot inte några planer på att kasta ut Qt, åtminstånde inte inom den närmsta framtiden, det meddelar chefsutvecklaren Richard Kerris enligt sajten Allthingsd.

"Vi gillar Qt och vi kommer fortsätta stöda det inom den närmsta tiden" säger Kerris enligt Allthingsd men framtiden är oviss:

"...men vi är öppna och letar efter de bästa möjligheterna för det här ramverket" fortsätter han.

Nokia har tidigare lagt ut en del av stödet Qt på tredje part. Ingenting säger att de inte skulle kunna fortsätta på samma linje och succesivt fasa ut Qt.

Öppna KDE är en populär skrivbordsmiljö som är skriven nästan uteslutande i Qt.