Exascale är ordet på alla läppar i superdatorbranschen nu. All världens tekniska och matematiska institutioner kämpar för att hamna överst på Top 500-listan över de allra starkaste superdatorerna. Intel anser sig ha en viktig funktion, genom att sälja så många som möjligt av de processorer som möjliggör detta.

Intel har ett klart syfte: att vara med och bygga en superdator som ger mer än en exaflops med <20 megawatts ineffekt före 2018.

Intel hade två stora tillkännagivanden att göra på International Supercomputer Conference i Hamburg 2012-06-18, nämligen den helt nya processorn Xeon Phi och att man fått världens superdatorikon Cray som samarbetspartner.


Many Integrated Core (MIC)


Intels chef för teknisk databehandling Rajeeb Hazra håller upp den första Xeon Phi-processorn och den första produkten, ett PCIe-instickskort där processorn fungerar som co-processor till en vanlig Xeon. Tidiga prototyper av processorn kallades för Knights Corner och Knights Ferry, men nu har alltså det slutiga marknadsnamnet avslöjats.

Kortet kan pressa en hel teraflops med dubbel precisions flyttal och slår därmed alla konkurrenter. Intel sade inte hur många kärnor det rörde sig om, men man får gissa på i runda slängar 50 stycken, Dessutom finns det 8 gigabyte GDDR5-minne inuti. Minnesbussen torde vara 256 eller 512 bitar bred. Kortet kör med sitt eget interna operativsystem, en variant av Linux.

Medan Dr. Hazra höll sin föreläsning kördes en LINPACK-demo som visade sig kunna krama ut en hel TFLOPS. Och instickskortet vart ungefär bara ljummet.

I och med Phi anser Intel att det är slut på pratet med att använda grafikkort (GPU) för parallellbearbetning. Det smakar mer än det kostar eftersom det tar massor av tid att flytta data mellan dataprocessorns minne och grafikprocessorns. Därmed går Intel stick i stäv mot en av konkurrenterna, Nvidia, som givetvis fortsätter med sina grafikprocessorer


Nu med ännu fler anslutnignar än tidigare.

Phi är en x86-kompatibel multiprocessor-arkitektur som kan dra nytta av befintliga verktyg för parallellisering av problem, såsom OpenMP, OpenCL, Intel Cilk Plus och olika specialversioner av Fortran och C++ samt olika bibliotek med matematiska funktioner.

Cray-zy



Intel Inside Cray

Naturligtvis var Intel upp över öronen glada för att få berätta att de fått med sig Cray på Phi-båten. Cray är ju trots allt den verkliga ikonen bland superdatortillverkare. Cray kommer att börja marknadsföra Phi-processorer som en del av sina Cascade-system.

Vem minns inte exempelvis den runda Cray-2:an, för en tid en militär hemlighet, på vad vi idag anser vara ynka 125 megaflop som drog hundra kilowatt och var freonkyld? Du kan se den på Tekniska Museet idag.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning