Det var i samband med prisutdelningen av Millenium Technology Price i Finland som Linus Torvalds passade på att rikta en känga, eller rättare sagt ett finger, mot grafikkortstillverkaren Nvidia.

"Det enskilt värsta företaget vi någonsin haft att göra med", kallar Torvalds Nvidia.

Utbrottet har fått Nvidias pr-avdelning att gå ut med ett meddelande som försvarar Nvidias strategi.

"Stöda Linux är viktigt för Nvidia, och vi förstår att där finns folk som brinner för Linux som en öppen plattform, på samma sätt som vi brinner för att leverera bästa gpu-upplevelsen", inleder Nvidia sitt försvarstal med.

Nvidia ger därefter exempel på hur de visst är lyhörda för kritik och hur de nyligen släppt en del kod och dokumentation rörande Nvidias-drivrutiner på Optimus-plattformen.

Fördelar med att leverera sina drivrutiner som stängd kod istället för att samarbeta med Linux-kärnan är att stöd för ett visst grafikkort kommer samma dag som kortet släpps, istället för att vänta på att stödet ska hitta in i en viss version av Linuxkärnan och att den kärnan senare ska användas av en viss Linuxdistribution.

Nvidia skriver också att de stöder ett flertal gpu-arkitekturer på Linux, inklusive de senaste Geforce, Quadro och Tesla. Drivrutinerna uppdateras regelbundet och bara i år ska sju uppdateringar har gjorts, skriver Nvidia.

Nvidia skriver också att de är aktiva inom Linuxkärnan för arm-arkitekturen och att de för den senaste versionen 3.4 är det näst mest aktiva företaget sett i antal ändrade rader kod, och fjärde mest aktiva sett till det antal förändringar som gjorts.

Filmsnutten som visar Torvalds finger hittar ni i "Linus Torvalds: 'Dra åt helvete Nvidia!"