Allt fler människor utför allt fler arbetsuppgifter på sin smartphone eller på sina surfplattor. Även om datorerna fortfarande är den dominerande plattformen så har försäljningen av enheter med Ios och Android ökat explosionsartat och förutspås dra jämnt med pc-handeln så tidigt som i år eller nästa år.

En mobil enhet ska idag definitivt ses som en ”personal computing”-enhet, i alla fall vad gäller det som pc:n främst har blivit under det senaste decenniet – en samlad central för all din kommunikation, inklusive telefoni. Det är lätt att se potentialen i en sådan produkt – och riskerna.

Vi lät säkerhetsexperten Jonathan James snickra ihop en test-malware så att det ser ut som en säkerhetsapp. Om man trycker igång en ”kostnadsfri genomsökning” fejkas denna på skärmen medan appen stjäl information i bakgrunden. Vår app heter ”Jonathan James malwaredemo”, men en mer illvillig producent kan välja ett mer tilltalande namn. TechWorlds Mattias Inghe testade därefter hur tretton vanliga säkerhetsappar klarade av vår malware. Resultatet var minst sagt nedslående. Endast en av tretton säkerhetsappar varnar vid nedladdning av den skadliga appen medan en annan är ensam om att varna vid aktiv körning av den skadliga koden.

" It-säkerhetsföretagen verkar med andra ord ha en bit kvar innan säkerhetsapparna för Android kan skydda fullt ut mot moderna malware som är i ständig utveckling och uppdateras dagligen. På pc-sidan utför säkerhetsprogrammen djup analys av processer och kod, ryktesbaserad programklassning, beteendeanalys och ett heuristiskt synsätt som kombinerar alla dessa för att ge kvalificerade gissningar. Varför inte samma sak för telefonerna?
Prestanda och batteri kan vara en orsak. En smartphone och dess hårdvaru- och mjukvaruplattform är helt enkelt inte byggd för att ha den typen av processer igång i bakgrunden."
- Mattias Inghe

Läs hela vårt utförliga test och vad leverantörerna själva säger i nummer 6 av TechWorld som finns i kiosk 28 juni!