Gnome 3 är i full färd med att ta sig uppför samma backe som KDE gjorde när de släppte version 4.

Gränssnittet i Gnome 3 har fått rejält med kritik, bland annat är Linus Torvalds en av de som totalsågat gränssnittet.

Nu har Gnome-utvecklaren Alex Diavatis skrivit ihop en lista med Gnomes tio största utmaningar för de nästkommande två åren.

10. Rullande uppdateringar
Istället för att behöva vänta sex månader på nya funktioner ska Gnome implementera rullande uppdateringar.

9. Spel och kommersiell mjukvara
Inte ett riktigt Gnome-mål men på något sätt ska det bli enklare att installera kommersiella spel och annan mjukvara i Gnome. Mycket är på gång. Steam från Valve är på väg till Linux och spelmotorn Unity är portad till Linux.

8. Online-tjänster
Listan med online-tjänster du kan använda direkt från Gnome kommer fyllas på. Idag har du stöd för Google, Yahoo, Twitter, Facebook, Windows Live och i Gnome 3.6 kommer stöd för Microsoft Skydrive.

7. Utvecklingsgränssnitt
Målet är att det ska bli enklare för utvecklare att skriva applikationer för Gnome. Idag är det rätt rörigt och svårt att hitta rätt väg.

6. Mjukvarucenter
Här riktar Gnome en känga till Canonical och Ubuntu. Gnome tänker skapa ett eget mjukvarucenter som gör det enkelt att lägga till och ta bort mjukvara. Däremot kommer där inte finnas något betalningssystem eftersom att göra reklam för kommersiell mjukvara inte ligger för Gnome. Här ser det däremot ut som att Alex talar emot sig själv i punkt 9.

5. Polering
Varje detalj spelar roll. Gnome ska poleras, poleras och poleras.

4. Öppna grafikdrivrutiner
Målet är att öppna grafikdrivrutiner ska få prestanda motsvarande de stängda drivrutinerna som finns. Alex skriver själv att det int ekommer att hända men att Intel har släppt nya kretsar som är perfekta för vardagsbruk.

3. Stöd för Wayland
Gnome kommer få stöd för grafikmotorn Wayland. "Största händelsen som hänt på Linuxskrivbordet de senaste tio åren" skriver Alex.

2. GnomeOS
Ett helt operativsystem baserat på Gnome. Från installation till användning. Än så länge finns där ingen som medger att projektet GnomeOS existerar men länken https://live.gnome.org/GnomeOS skvallrar om att nånting är på gång.

1. Stöd för surfplattor
Gnome ska gå att installeras och användas på surfplattor.