Det är lätt hänt att du tänker att den bästa platsen att gå till för att förbättra ditt arbete med Microsoft-servrar är moderskeppet självt. I många fall skulle du ha rätt. Men sanningen är att det finns ett antal öppen källkod-verktyg som går utöver vad Microsoft har att erbjuda när det kommer till stöd för Windows Server, Exchange, SQL och SharePoint. Många av dessa alternativ ger - gratis - mer kraftfulla verktyg än vad man skulle få med kommersiella tredjespartsprodukter.

Microsoft har erkänt detta faktum, underlättat tillgången till öppen källkod-verktyg för Microsoft-administratörer genom sin webbplats CodePlex, och har också själva bjudit på några riktigt vassa gratisverktyg.

Allt som allt så har det aldrig funnits ett bättre tillfälle att experimentera med öppen källkod-verktyg i Microsoft-miljö. Från felsökning i nätverk till analys av prestanda, har vi sammanställt en lista över de bästa öppen källkod-verktygen för dina Windows-baserade system. Hittar du inte dina favoriter? Känn dig fri att lägga till dem i kommentarsfältet.

1: Wireshark

Felsökning i nätverk är en verklig konst som kräver gedigen utbildning och många års praktisk erfarenhet. Men ett verktyg som Wireshark hjälper dig analysera enkel trafik, tack vare många kraftfulla funktioner. Bara ta en titt på den här fria programvarans protokoll-analysator med smarta färgkodningsfunktioner och du kommer se hur användbarheten gör Wireshark en intressant verktyg för alla Microsoft-mljöer.
Ladda ner: www.wireshark.org

2: AMANDA
Admins som vill lindra smärtan i att säkerhetskopiera Windows-baserade system bör kolla in Amanda, aka Advanced Maryland Automatic Network Disk Archiver. AMANDA ger möjlighet för en administratör att inrätta en enda master-backup för sin server som kan stödja både Windows-datorer och servrar över nätverket till en mängd olika medier, inklusive bandenheter, skivor eller optiska medier.
Ladda ner: www.amanda.org

3: MailArchiva
E-arkivering är en av de huvudsakliga och viktigaste funktionerna i Exchange 2010, tack vare de ökade vikten av arkivering och krav på tillsyn i branschen. Men för dem som ännu inte använder Exchange 2010, är MailArchiva ett värdefullt medel för att snacka och synkronisera med Exchange 2000/2003 och andra e-postservrar, såsom Postfix, Sendmail, Qmail, IMAIL, och Lotus Notes.
MailArchiva finns i både som öppen källkod och som kommersiell företagslösning. För att se en lista över funktioner och hur de två versionerna skiljer sig åt, surfa in på MailArchivas webbplats.
Ladda ner: www.mailarchiva.com

4: Exchange 2010 RBAC manager
Exchange 2010 RBAC Manager är ett bra verktyg för administratörer som arbetar med rollbaserad åtkomstkontroll och Exchange. RBAC Manager (aka RBAC Editor GUI) hjälper till att fylla avsaknaden av ett GUI-verktyg för att arbeta med den nya rollbaserade administrationssidan i Exchange, vilket gör att administratörer kan ansluta, oavsett om du är en PowerShell-mästare. Verktyget är skrivet i C# och använder PowerShell bakom kulisserna så att du kan skapa och hantera roller i din Exchange 2010 miljö.
Ladda ner: rbac.codeplex.com

5: Core Configurator 2.0 för Server Core
Att erbjuda en kommandoradsversion av Windows Server 2008 och Windows Server 2008 R2 vid installationen var en bra idé. Dessvärre skapar det en liten angreppsyta också. Det enda problemet? Det krävdes i princip att administratörer öppnade böcker om kommandoradsverktyg för att kunna konfigurera sina servrar. Detta fria verktyg ger en GUI-metod för att hantera dessa uppgifter.
Ladda ner: coreconfig.codeplex.com

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning