I helgen snackade, nåja chattade, jag med en gammal vän som arbetar som supporttekniker på en liten kommun någonstans i landet. Jag har nästan aldrig tidigare frågat honom om hans jobb och vad han gör så han blev lite förvånad när jag gjorde det och jag tvingades erkänna att jag hade en viss journalistisk baktanke med det. TechWorld har nyligen dragit igång en undersökning bland er läsare där vi vill ta del av era erfarenheter av it-projekt och it-inköp ni varit involverade i. Vad gick bra och vad gick dåligt och varför gick det som det nu gick?

Hursomhelst, jag frågade min vän om hans erfarenheter. Han skrattade, eller skrev att han skrattade, och sa att det mesta blir fel på ett eller annat sätt i kommunen han arbetar för. Jag bad om exempel och han rabblade upp inköp av föråldrade datorer, kostsamma bläckstråleskrivare och liknande som vanliga fel.

"Men det värsta var nog i höstas när de ville köpa surfplattor. Min chef kom in och bara skakade på huvudet. Nån hade gjort en "deal" med ett företag om några superbilliga surfplattor från Kina eller nåt. Det var nån platta som ingen hade hört talas om, och om den ens hade Android så var det typ första versionen."

Min vän berättade att man i alla fall inte köpte in de plattorna utan istället börjat kasta ut Ipads på alla som vill ha dem. Precis som så många andra kommuner i landet. Varför kommunerna prompt måste köpa in så stora kvantiteter av Ipads är ockå smått besynnerligt. De om några borde väl snarare sätta upp lite skarpa regler och utnyttja byod-möjligheterna? Fast först och främst kanske de borde göra en behovsanalys innan de handlar.

Min väns chef hade nämligen vid ett tillfälle ifrågasatt det hela genom att helt enkelt fråga "vad ska ni ha plattorna till?" Svaret han fick var: "Vi ser att många kommuner börjat arbeta på det här sättet. Det är framtiden". Han hade frågat igen vad de rent praktiskt och konkret skulle använda dem till och fick det slutgiltiga svaret som var något i stil med "det gäller att hänga med i svängarna".

Att hänga med i svängarna alltså!
Vi på TechWorld vill väldigt gärna lyssna på just dina erfarenheter. Var med i vår undersökning och berätta om vilka som är dina värsta inköp och projekt!