Jon Masters demonstrerar hur han med en cykel håller liv i en 32-kärnig Arm- server. Överskottsström leds till fläkten på golvet. Foto: Red Hat

Arm-processorer är kända för sin energisnåla arkitektur och på senare tid har det talats en hel del om att Arm är på väg in i serverhallen. Det hänger naturligtvis ihop med att behovet av serverkraft bara fortsätter att växa.

Under konferensen Red Hat Summit 2012 tidigare i juni demonstrerade Linuxutvecklaren Jon Masters på ett handfast vis precis hur energisnål en Arm-server kan vara. Under sin presentation klev han helt sonika upp på en träningscykel och lyckades med lite pedalkraft hålla liv i en 32-kärnig Arm-server.

Systemet var en ännu ej lanserad HP Redstone-server, bestyckad med åtta stycken fyrkärniga Calxeda Energycore-processorer som vardera drar cirka fem watt vid full belastning. Cykeln kunde generera cirka 200 watt, vilket var betydligt mer än de cirka 40 watt som servern behövde.

Lösningen bygger på ett modifierat Pedal-a-Watt-generatorsystem och för att hålla strömtillförseln stabil hade hela lösningen försetts med en del omkringliggande teknik så som en ups, en strömväxlare på 400 watt samt ett batteri.

Eftersom det handlar om ett proof-of-concept får den som är sugen på att motionera lite på jobbet snickra ihop ett system själv.

I nedanstående video berättar Jon Masters mer om sitt bygge.