Ögats förmåga att hålla sig fuktigt har inspirerat forskare att bygga bläckstrålekrivare som gör samma sak.

Skrivarmunstycket på bläckstråleskrivare har en förmåga att torka igen mellan användningarna och för att öppna upp munstycket krävs en bläckförbrukande rengöringsprocess.

Det kan vara på väg att ändras tack vare forskare vid University of Missouri i USA som byggt en bläckstråleskrivare inspirerad av naturen.

När skrivaren inte används täcks munstycket av en droppe silikonolja, ungefär på samma sätt som att en tunn oljig hinna på våra ögon hindrar tårvätskan från att avdunsta.

- Ögat och bläckstrålemunstycket har ett gemensamt problem: de får inte torka ut men måste samtidigt hållas öppna, säger professor Jae Wan Kwon som med sina kollegor kan styra droppen med hjälp av ett elektriskt fält.

Forskarna hävdar att öppningen på munstycket är så pass liten att ett mekaniskt lock skulle fastna på grund av molekylära attraktionskrafter som påminner om ytspänning.

När tekniken är klar för kommersiell användning eller exakt hur mycket bläck som kan sparas framgår inte. Förutom vanliga skrivare tror forskarna också att tekniken lämpar sig i biomedicinsk utrustning.

Följande videoklipp visar munstycket vid användning.