Användaren kan växla mellan Ubuntus nya webappar som vilken applikation som helst.

Canonical har utannonserat en ny funktion i kommande Ubuntu 12.10 som kallas Web Apps. Dessa gör det kort och gott möjligt för användarna att nå populära webbtjänster direkt från skrivbordsmiljön, utan att behöva starta ytterligare en ny flik i webbläsaren.

Varje sådan app som kopplar en sajt eller tjänst till skrivbordet använder sig i grunden av ett Firefox-tillägg, så på sätt och vis körs dessa tjänster ändå via webbläsaren.

Skillnaden är att tjänsterna kan integrera ännu bättre med användargränssnittet, så som Ubuntus volymkontroll och head up display. Det är också möjligt att högerklicka på en bild och välja att direkt ladda upp den till exempelvis Facebook.

Canonical har redan tagit fram ett 40-tal appar som demonstrerar hur det hela fungerar, däribland en Gmail-webbapp som via Ubuntus egna meddelandesystem säger till när användaren får ett mejl. Andra exempel är Last.fm, Ebay och Twitter.

Ett öppet api finns även tillgängligt för den som vill utveckla egna appar.

Web Apps kommer som standard i Ubuntu 12.10 när det släpps i oktober, men släpps snart också som tillägg för Ubuntu 12.04 lts.