Under de kommande månaderna lanserar Microsoft nya versioner av nästan alla sina stora produkter. SQL 2012, Exchange 2013, Windows Server 2012, Windows 8, Sharepoint 2013 och hela System Center 2012 ser alla dagens ljus med bara några månaders mellanrum. Till den lanseringsserien kan vi nu också lägga Office 2013 som helt nyligen kom i en tidig version, Preview, som troligen är att betrakta som en betaversion även om Microsoft verkar ha upphört med att använda sig av de traditionella namnen på tidiga versioner av produkterna. Vi har installerat och arbetat med Office 2013 på både Windows 7 och Windows 8 och vill gärna dela med oss av våra tidiga intryck.

Till att börja med ska sägas att Office 2013 endast kan användas på Windows 7 och 8. De som använder XP och Vista har alltså ytterligare en anledning att få fart på sina uppgraderingsprojekt. Vi börjar med att installera på Windows 8 och vi får ikonerna föratt starta produkterna på startskärmen som väntat. Vi noterar att Office 2013 fortfarande är en ”traditionell” produkt och inte någon ”MetroApp” eftersom de program vi startar startas i det vanliga skrivbordsläget.

Produkterna ser ut som vi är vana med ”ribbon”-utseendet kvar, men gränssnittet har moderniserats och det ser lite mer stilrent ut. För att det ska vara enklare att arbeta med Office på en pekskärm har produkterna en knapp för att göra varje produkt mer pekskärmsvänlig, vilket i praktiken innebär att kontroller flyttas om lite så att man får mer plats att trycka rätt med fingrarna. En annan produktövergripande nyhet är molnintegrationen som innebär att man enkelt kan arbeta mot sin SkyDrive, där Microsoft bjuder på 20 GB lagringsutrymme för dina dokument och de är förstås tillgängliga på de olika enheter som har en SkyDriveklient.

Licensmodellen ändras och breddas och förutom möjligheten att köpa en traditionell produkt kommer man också att kunna prenumerera på Office på månads- eller årsbasis och får då rätt att köra Office 2013 på upp till fem olika enheter. Priset för de olika licensmodellerna har inte tillkännagivits än.

Förutom att installera Office 2013 på Windows 8 roade vi oss också med att skapa ett nytt konto för Office 365 i molnet och provade att installera Office 2013 därifrån också. I det fallet använder Microsoft en helt ny teknik som heter Click-to-run som baseras på deras teknik för applikationsvirtualisering, App-V, och efter bara 30-40 sekunder kan vi starta de första applikationerna som strömmas ner till oss från molnet. Även här har man rätt att köra Office på upp till fem enheter och Office 365 håller koll på antalet installationer åt oss. Efter att samtliga applikationer har strömmats ner kan man också starta de ingående produkterna utan en internetanslutning. Snyggt och enkelt!

Men låt oss nu gå över till att titta på de enskilda applikationerna och de nyheter de innehåller. Vi börjar med en inte helt okänd produkt som du kanske använder varje dag, Word.