Välj Mac så slipper du oroa dig för virus! Det är ett argument de flesta hört från Apple-förespråkare. Och med tanke på alla trojaner och virus som drabbat pc-användare de senaste åren har det helt klart varit ett säljande argument.

Säkerhetsföretagen har ändå varnat Mac-användare och, givetvis, propagerat för användandet av deras lösningar även i Mac-miljö. Hittills har de ropat för döva öron, men läget kommer kanske att förändras i år. Nyligen utnyttjade trojanen Flashback, och efterföljande varianter, en sårbarhet i Mac OS X:s Java-struktur och lyckades infektera över en halv miljon Mac-enheter världen över och dra in dem i ett gigantiskt botnät.
Enligt McAfees Threat report för första kvartalet 2012 fortsätter det dyka upp ny malware riktat mot Mac.
Under 2011 skedde en markant ökning och under årets första tre månader har McAfees säkerhetsforskare funnit 250 nya Mac-malware. Man betonar dock att virus för Mac, trots tillväxten, fortfarande är relativt ovanliga.

Apple sent ute
Apple kritiserades för att reagera alltför sent då flera av de stora virusskyddsleverantörerna hann före med patchar och verktyg för att ta bort trojanen.

Johan Jarl är teknisk chef på säkerhetsleverantören F-secure. Han är själv Mac-användare och bekymras över det bristande säkerhetstänket från både säljare och användare.

– När jag skulle köpa Mac i höstas var det första säljaren sa att det inte behövs virusskydd på Mac, för det finns inga hot mot plattformen. Det är farligt att invagga kunder i en falsk trygghet att datorn är helt och hållet säker.

Inte lönsamt nog
En åsikt som många uttryckt är att Mac har varit skonat från virus och attacker på grund av att Apple haft en förhållandevis liten andel av marknaden. Det har helt inte enkelt inte varit tillräckligt lönsamt för cyberkriminella att rikta in sig på plattformen, när potentialen att hitta offer varit så mycket större i Windows-världen.

– I takt med att plattformen kommer att öka i marknadsandel kommer även attackerna att öka. Mac och smarta mobiler är öppna mål för utvecklarna av skadlig kod i dag eftersom de inte skyddas i samma utsträckning som pc-sidan, säger Johan Jarl.

Apple ligger tio år efter
Eugene Kaspersky, grundare av säkerhetsföretaget som bär hans efternamn, passade på att skjuta hagelsvärmar mot Apple när tillfället väl gavs.


Eugene Kaspersky, Kaspersky..

”Apple ligger tio år efter Microsoft i säkerhetstänk”, sa han och fortsatte med att påstå att Android kommer att ha erövrat över 80 procent av den mobila marknaden 2015, som en följd av att Apple inte tillåter externa virusskyddsprogram i Ios.

TechWorld har frågat tre företagsinriktade säljare på tre olika så kallade Apple premium resellers om företagen de jobbar mot har börjat ställa frågor kring säkerheten, och inte minst hur de själva pratar med potentiella kunder. Ingen av dem vill säga något officiellt till media, utan hänvisar till att de, enligt avtal, inte får uttala sig om något som rör Apple. En av dem säger dock anonymt:

– Jag tror att de flesta fortfarande använder säkerheten som ett avgörande säljknep. Att du slipper oroa dig för virus och attacker, det är ett ganska bra argument att lyfta fram.

Kör du något antivirus-program på din Mac?
Det är inte längre tillåtet att rösta.