Vi befinner oss mitt i en revolution när det gäller personliga datorklienter. Windows- eller Mac OS-baserade pc är fortfarande den dominerande plattformen, men försäljningen av surfplattor och inte minst mobiltelefoner med Ios och Android har ökat explosionsartat och förutspås dra jämnt med pc-handeln så tidigt som i år eller nästa år.

Telefonen är en dator
Och jodå, en smartphone ska definitivt ses som en ”personal computing”-enhet, i alla fall vad gäller det som pc har främst blivit under det senaste decenniet – en samlad central för all din kommunikation, inklusive telefoni. Det är lätt att se potentialen i en sådan produkt – och riskerna.

Med en användarbas som snart är lika stor som pc:ns, relativt okunniga slutanvändare ovana vid att tänka säkerhet och lukrativa möjligheter till informationsstöld och betalningsbluffar är en smartphone, och särskilt en med Android, rena rama Klondike för it-brottslingar med malware som vapen.

Sedan våren 2010 har antalet Android-appar i Googles app-butik växt från runt 100 000 till 450 000, och antalet kända virus, spionprogram och maskar har ökat ännu snabbare.

Andra som vädrar morgonluft, om än med mindre ljusskygga motiv, är säkerhetsföretagen. Marknaden för virusskydd för pc är mer eller mindre mättad, men smartphone-marknaden innebär en ny spelplan med kunder vars telefoner behöver säkras.

Flertalet av de större it-säkerhetsföretagen har i dag smartphone-appar för virusskydd. Lägg till det en uppsjö av uppstickare som endast finns till Android och mestadels är något en användare snubblar över när han eller hon sökt efter ”anti-virus” eller ”internet security” i appbutiken. Alla vill de mer än gärna tala om hoten mot Android och hur deras produkt är skillnaden mellan trygghet och katastrof.

Scenario

Ett mindre företag vill ge sina anställda en säkrare mobil miljö. Företaget använder en blandning av företagsknutna och privata telefoner, merparten med Android 2.3 eller Android 4.0. Telefonerna har redan fjärrhantering med stöldskydd, säkerhetskopiering och policyhantering aktiverad i Microsoft Exchange Server. It-avdelningen vill komplettera detta med ett virusskydd som slutanvändarna kan installera på egen hand. Därför är fokus i testet främst två: Har appen bra skydd mot skadlig kod? Och är appen lätt att hantera för en ovan slutanvändare, så att inte detta innebär ett hinder för god säkerhet?