Androidbutiken Google Play innefattar nu fler än 500 000 appar, varav 99,99 procent är meningslösheter, enbart avsedda att ta upp plats på ditt minneskort, äta upp din cpu-kraft i onödan och sprida reklam och virus. Det här är en ny sjukdom i västvärlden som heter Ingenti perditio opes, latin för enormt resursslöseri.

Men så finns det företag som tänker till och gör något som är till nytta för mänskligheten. Mobiltelefonen är ett alldeles för nyttigt verktyg för att bara slösas bort på ansiktsböcker, arga fåglar och andra apkonster.

Karlstadsföretaget Calmark har gjort en blodanalysapp, främst avsedd för att undersöka syrebristskador i samband med förlossning. Det är en kolorimetrisk analys, vilket betyder att man använder mobilkameran för att analysera ett plastkort med olika fält med kemiska reagenser som byter färg i närvaro av olika ämnen i blodet. Dessutom finns ett färgkalibreringsfält och en qr-kod på kortet. Koden talar om precis vad som mäts och används dessutom för spårbarhet.

Hilda, som kortet kallas, kommer att finnas i olika varianter för olika typer av analyser. Det ska massproduceras och bli billigt, ett helt labb på ett litet plastkort.

Hilda är en häftig grej. Och så är den svensk. Allt kul kommer inte från Kalifornien.

Ett problem med kolorimetri är färgtemperaturen på omgivningsljuset, men det kompenserar appen för. Dessutom meddelar den hur Hilda ska hållas för att analysen ska bli korrekt. Det behövs inga särskilda hållare. Efter att man knappat in patientdata visas en rapport på vilka nivåer av sagda enzymer eller gifter som finns i blodet, som läkaren sedan använder för sin bedömning av patientens tillstånd.

Lär dig den nya förkortningen poc, point of care, för den kommer att bli viktig! Det kan översättas till patientnära analys. Calmark startade för fem år sedan med produkter för analys av nyfödda. Främst handlar det om syrebristskador som kan ge energibrist i hjärnan med cp-skador som följd, men även olika infektioner, såsom blodförgiftning av olika läskiga bakterier, samt gulsot. Detta måste analyseras i tid, annars kan skadan på bebisen bli bestående.

Du tänker kanske att det främst är en lösning för tredje världen, där en landsortsdoktor skulle kunna få mera gjort på en vecka än han tidigare gjort på ett år. I fattiga länder finns inga laboratorier. Där går det som det går. Och visst, de flesta u-länder växer i dag upp med ett mobiltelefonnät. Invånarna har aldrig sett gammadags trådtelefoner.

Men Hilda kan bli lika nyttig i förment välutrustade länder som Sverige. Den svenska vården arbetar i praktiken också på gränsen till sin förmåga. Hilda är inte en konkurrent till landstingslabben, utan ska användas för en första bedömning på exempelvis äldreboenden, i ambulanser eller i hemsjukvården. Det var ett stort genombrott när diabetiker kunde börja mäta sina blodvärden hemma. Graviditetstest var ett annat, liknande genombrott. Hilda kan bli ett tredje.

Besök Calmarks sajt tinytw.se/hilda om du vill veta mer, även om det inte finns så mycket att läsa i det här tidiga stadiet. Hilda är en häftig grej. Och så är den svensk. Allt kul kommer inte från Kalifornien.

Fakta

    Väntar på
  • En tidsmaskin.
  • En teleportör.
  • Interstellär rymdfart.
  • Möjlighet att analysera drömmar.
  • Higgs-partikeln.
  • Syntetiskt kött, så vi köttätare kan få biffar utan att man behöver ha ihjäl någon.
    Vill helst slippa
  • Robotar som tar över världen.
  • Ännu mer svammel om maya-kalendern och Illuminati.
  • Folk som slår sönder plantager med genmodifierad gröda.
  • Att gå i svenska skolan av i dag. Jag kan bara beklaga de stackare som måste.