Alla börjar ringa direkt
Senare larmades även it-folket. Så fort man hade fått igång en telefon började allmänhet och media att ringa.

– Statister i form av radio och tv var i uppror och frågor från journalister och inringande allmänhet måste besvaras korrekt och riktig information måste lämnas ut fastän trycket var högt, säger Jan-Olof Appel.

Av dokumentationen kan man se att övningsledningen bedömde att mobiliseringen inom 30 minuter var snabb och att kommunchefens agerande skapade bra förutsättningar.

It-avdelningen informerades klockan 9.00 och den första servern var igång 3 minuter efter att it-folket kom till sambandsplatsen, klockan 9.20.

Sedan sker saker slag i slag. Misstankar om terrorism och problem med skolelever som kan ha utsatts för klorgas måste hanteras. Webbplatsen går dåligt och är instabil eftersom servern påverkas av recovery-arbetet.

"Vi hade inte förberett oss för övningen. Jag tror inte man ska förbereda sig. Man ska vara oförberedd för att se vad man behöver öva på."

Beska kommentarer
Övningsledningen lämnar beska kommentarer om att det inte finns periodisering av när rapporter ska lämnas till de inblandade. Man skriver att verifieringen av kvaliteten på den förberedda recovery-miljön var bristfällig.

Först klockan 11.00 var webbplatsen kris.hammaro.se igång. I övrigt fick krisgruppen kritik för att inte ha informerat berörda telefonister i Karlstad bättre och för att det inte fanns någon särskild mediaansvarig.

På plussidan menade övningsledningen dock att krisgruppen agerade lugnt och sakligt och att gruppen började få koll på läget runt lunchtid. It-avdelningen syntes ha arbetat utan stress och tog sig an media på ett bra och sakligt sätt.

serverhall

Allt som finns i datorhallen i kommunhuset är i dag speglat i anläggningen i Sätterstrand.


hammarö webbsida

En kommunal webbplats är kanske inte det mest spännande som finns, men den är nyttig då man vill ha information om vad som sker i kommunen. Kommunerna existerar i dag till stor del på webben och utan webbplats ”finns” kommunen i princip inte.


operatörer och krisledning

It-folket sitter i ett litet rum för sig och försökte få igång servrarna. De bevakas lika hårt som krisgruppen i rummet intill.