Många tv-bolag direktsänder OS via webben, någt som väntas sätta hård press på nätverken. Bildkälla: SVT Play

- Bättre kommunikationsteknik samt en ökning av mobil användning och sociala medier gör att bevakningen av de olympiska spelen och kommunikationen i samband med dem nu blivit mer interaktiv och mer i realtid än tidigare, förklarar Marianne Budnik, marknadschef på nätverksföretaget Acme Packet.

Även om nätverkskapaciteten vid spelen i London är väl tilltagen för högt publiktryck kan det vara betydligt sämre ställt med förberedelserna på företagen.

När ett tjugotal anställda eller fler ska följa en direktsänd händelse samtidigt på jobbdatorn eller i mobilen innebär det en massiv ökning i bandbreddsförbrukningen.

Bland alla som ska följa spelen beräknar Acme Packet att fyra av tio gör det via minst två mobila enheter. Hälften av dessa ska göra det via strömmande video till sina surfplattor och just strömmande tjänster beräknas öka mobiltrafiken med 211 procent under spelens två veckor, enligt Acme.

Det går förstås att begränsa användningen av exempelvis flashvideospelare eller webbplatser via diverse funktioner i nätverksutrustningen, men besluten bör vara genomtänkta då allt för stora begränsningar kan hindra produktiviteten.