Webbklienten i Exchange 2013 är lättöverskådlig.

Utan att göra något större väsen av det släppte Microsoft nyligen en Preview, det som förr kallades beta, av Exchange 2013 (E2013). Med tanke på hur stora skillnader produkten innehåller är det lite märkligt att lanseringen skedde så lågmält. Vi har laddat hem och installerat Exchange 2013 Preview och tänkte berätta lite om nyheterna i produkten.

Bantade roller
Själva installationen gick utan problem på en Windows Server 2012 RC även om det kändes som att den tog längre tid än en installation av Exchange 2010. Vi noterar direkt under installationen att vissa saker har förändrats eftersom vi bara har två roller att välja på. De enda roller som finns kvar är Client Access Server (CAS) och Mailbox Server (MBOX). Hub Transport- och Unified Messaging rollerna är inflyttade i MBOX rollen i E2013.

All aktiv hantering av brev hanteras numera av MBOX rollen och CAS rollen reduceras till att endast hantera klientåtkomst och SMTP transport. Inget sparas eller köas på CAS och eftersom CAS numera alltså är stateless innebär det att de kan lastbalanseras enklare via valfri nivå 4 balanserare, dvs endast IP och portnummer. Klientåtkomsten har förändrats i grunden och kan nu endast ske med RPC över http till CAS vilket innebär att du måste använda Outlook 2007 eller senare som fet klient eftersom tidigare Outlookversioner inte stödjer det protokollet.

E2013 är skapat för stora diskar och för servrar (fysiska eller virtuella) med mycket RAM. Detta leder enligt Microsoft till att IOPS har kunnat minskas med upp till 50% jämfört med E2010. Det är fortfarande ESE som används som databas och den har skrivits om i ”managed code” för att ge ökad stabilitet.

Administration i webbläsaren
Efter att vi installerat E2013 letar vi efter de vanliga administrationsverktygen men kan inte hitta några. Här visar sig en av de största förändringarna i E2013, all administration sker via webbläsare istället för fet klient. Det innebär förstås att man får en plattformsoberoende möjlighet att sköta om E2013 från alla enheter som har en webbläsare vilket är kanonbra.

Gränssnittet är pedagogiskt uppbyggt och även om det är mycket ovant att arbeta med till att börja med så är vi snart igång och jobbar och tycker att Microsoft lyckats förenkla gränssnittet på ett bra sätt där man gör fler åtgärder på varje sida vilket minskar behovet av antal klickningar i gränssnittet. Det finns länkar direkt i gränssnittet för att skapa federeringar från din lokala miljö till Office 365 om du är på väg att flytta över till en molntjänst. Givetvis kan också samtliga åtgärder i E2013 genomföras med Powershell.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning