Gnome är en av de mest populära fönstermiljöerna på Linux, eller kanske närmare bestämt, "var" en av de mest populära fönstermiljöerna fram tills dess att Gnome 3 släpptes och Linuxdistributionen Ubuntu bytte spår.

Kritiken kring Gnome har haglat sedan Gnome 3 släpptes och Linuxgurun Linus Torvalds är en av dem som sällat sig till skaran av Gnome 3-hatare.

Nu riktar även interna utvecklare kritik mot projektet. Benjamin Otte är Gnome-utvecklare och den drivande kraften bakom projekten Gstreamer och Swfdec. Han är även involverad i utvecklingen av musik spelaren Rythmbox.

Enligt ett blogginlägg från Benjamin stirrar Gnome ner i avgrunden och projektet hotas av en rad problem.

Ett problem är att viktiga utvecklare har lämnat projektet. Ingen speciell anledning annat än att de valt att gå vidare men det påverkar projeket negativt.

Underbemanning är ett annat problem. Benjamin skriver att han är den ende utvecklare som jobbar heltid med gtk och att epostklienten Evolution har ungefär samma resurser.

Gnome är också helt i händerna på Red Hat enligt Benjamin. Skulle Red Hat dra sig ur projektet vore det samma sak som att lägga ner, anser Benjamin.

Brist på mål är en annan punkt, eller kanske närmare bestämt brist på realistiska mål. Gnome hade som målsättning 2005 att de skulle tagit 10 procent av marknaden för operativsystem vid 2010. Med facit i hand vet alla att det inte blev så. Linux står fortfarande för en enbart en dryg procent av marknaden.

Andra orsaker till Gnomes sviktande livskraft är det faktum att Ubuntu bytt ut Gnome mot egenutvecklade Unity. Projektet Cinnamon från Linux Mint som är en ansats att bevara Gnome 2 är också en motverkande kraft.

Problemen hindrar däremot inte Gnome från att fortsätta utvecklas. På senaste utvecklarkonferensen Guadec har utvecklarna redan planer på Gnome 4 som fokuserar på mobila plattformar.

Det redan överambitiösa målet har också uppgraderats till att Gnome nu siktar på att ta hela 20 procent av marknaden år 2020.