Facebook har nu fått hem sina första serverrack som baserar sig på den nya öppna Open Rack-standarden. Bild: Open Compute Project.

- Jag skäms nästan för att säga det men det var lite känslosamt att få se de första Open Rack-enheterna. Vi har arbetat på Open Rack under en väldigt lång tid, säger Frank Frankovsky som är chef för hårdvarudesign på Facebook och en av projektets initiativtagare.

Facebook startade initiativet Open Compute Project i april 2011 med förhoppningen om att ta open source-modellen till datacentrets hårdvara. Tanken med en öppen standardiserad modell är större valfrihet mellan tillverkare, sänkta kostnader och mer strömsnåla system.

Den mest vanligt förekommande rackstandarden i dag följer en specifikation från 1950-talet som heter EIA 310-D, egentligen avsedd för signalreläer till järnvägssystem. Det är därför inte konstigt att specifikationen inte täcker alla dimensioner i dagens datacenterutrustning.

Open Rack gör det möjligt att kombinera hårdvara från flera olika tillverkare och Facebooks öppna standard backas upp av ett flertal stora aktörer, däribland Asus, HP, AMD, Vmware och Supermicro.

Nu återstår för Facebook att se hur bra lösningen fungerar i praktiken de kommande månaderna. Om allt löper som det ska följer en storskalig utrullning.
- Från och med 2013 ska varje rack vi sätter upp i våra datacenter vara ett Open Rack. Tack vare att rackdesignen är tillgänglig som öppen licens kan varje tillverkare ta fram dessa rack för Facebook eller andra kunder, förklarar Frank Frankovsky.