En ny högeffektiv kylningslösning för datacentermoduler påstås vara bäst i världen. Bild: Network World

 Det amerikanska energibolaget Inertech har tillsammans med byggföretaget Skanska visat upp en ny datacenterdesign vid Inertechs högkvarter i Danbury, USA.

Den modulära lösningen påstås ha världens mest effektiva kylsystem och trots att värmen inuti serverracken ligger på 40 grader är de vanligtvis varma gångarna inte varmare än i en vanlig luftkonditionerad kontorslokal.

Systemet kallas för Eopti-trax och sänker energiförbrukningen genom att cirkulera luften i servergångarna. Den höga värmen baktill på serverracken fångas upp av ett heltäckande kylelement som arbetar helt utan behov av kompressor. Luften sprids naturligt i den varma gången och två fläktar drar sedan den svala luften till fronten av serverracken.

Enligt företagen ska det räcka med 0,5 watt för att kyla en server på 300 watt, vilket kan jämföras med cirka 90 watt som traditionella kylsystem kan behöva. Systemet sägs vid tester ha lyckats kyla 71-gradig luft i serverracket till 25 grader i den varma gången.

Eopti-trax erbjuds som färdigbyggda datacentermoduler, pfm, vilket ska hjälpa kunderna hålla de initiala kostnaderna nere och ändå ha utrymme för att snabbt kunna öka kapaciteten vid behov.