Solceller av plast kan snart göra att valfri yta kan användas för att omvandla infrarött ljus till elektricitet. Bild: ACS Nano

Forskare vid University of California Los Angeles har utvecklat en transparent solcell som kan låta fönster generera elektricitet samtidigt som de fortfarande går att se ut genom. Solcellerna ska även kunna monteras på portabla elektronikprodukter.

- Våra pcs:er (polymer solar cell) är gjorda av plastliknande material och är lätta och flexibla. Desto viktigare är att det kan tillverkas i stora volymer till en låg kostnad, berättar professor Yang Yang som lett forskarnas arbete.

Tidigare försök med transparenta pcs-enheter har antingen resulterat i allt för dålig transparens eller för ineffektiva solceller, men det har alltså forskarna nu löst.

Med solceller som är mer känslig för infrarött ljus än för synligt ljus har forskarna nått en transparensnivå på 66 procent och en verkningsgrad på cirka fyra procent, vilket i sammanhanget ska vara bra. Dagens bästa flexibla solceller har en verkningsgrad på åtta procent.

För ett drygt år sedan rapporterade vi om en liknande lösning av 3M som då utvecklat en genomskinlig solfilm för montering i smala band på fönsterrutor.